.: Sammakkoprofessorin ennustukset :.


Ennustus 22.3.2011


- Kylmä ja pitkä kevät tulee,
ilmoittaa sammakkoprofessori Taisto Heikkinen kevään ja kesän ennustuksessaan.
- Mitä maariana katolla, sitä jyrkinä maassa. Maarian päivä on ensi sunnuntaina, joten tätä keliä riittää Jyrkin päivään 23.4. saakka. Se tarkoittaaa pitkää ja kylmää kevättä, Heikkinen muistuttaa.

Tulee siis ennustetun mukainen kahdeksankuinen talvi, joka alkoi lokakuussa ja jatkuu kesään saakka. Pakkasjaksokin kesti kolmisen kuukautta maaliskuulle saakka.
- Lunta on se ennustetut 65 - 70 senttiä maaliskuun lopussa, mutta vielä sataa uutta lunta tämän kevään nimiin 30 senttiä. Huhtikuun lopulla pitäisi olla myös kunnon hankikelit, ja järvet aukeavat vasta toukokuun lopussa, Heikkinen kertoo.

Kesäksi sammakkoprofessori lupaa mielenkiintoista säätä.
- Pitkä kevät kestää kesäkuulle Eskon päivään 10.6. saakka. Seuraavana päivänä alkaa sitten kolmen viikon helle ja hyvää ilmaa riittää kesäkuun lopulle saakka, Heikkinen ilmoittaa.
- Kesäkuun lopulla tulee kahden ja puolen viikon jakso, jolloin sataa vettä ja on märkää, mutta sen jälkeen heinä- ja elokuussa riittää sitten hyvää ilmaa ja lämmintä saattaa olla enemmänkin kuin viime kesänä, Heikkinen ennustaa.

Kesästä tulee kasvuston kannalta hyvä, sillä lämmin jakso alkukesästä ja sateinen kesäkuu sekä lämpimät heinä- ja elokuu lupaavat hyviä kasvuilmoja.
- Tulee hyvä marjakesä, sillä ensi kesälle ei minun ennustuksissani näy lainkaan pakkasia, Heikkinen lupaa.

Vapun säästä Heikkinen toteaa tulevan kolean pitkän kevään takia.
- Etelässä voi olla yli kymmenen astetta lämmintä. Täällä on vain 7 - 8 astetta, mutta poutaista tulee olemaan, Heikkinen lupaa.

Ennustus 14.2.2011


- Mukavat hiihtokelit ovat tulossa,
lupaa sammakkoprofessori Taisto Heikkinen hiihtolomaviikkojen ennusteessaan.
- Tosin ensi viikolla etelän hiihtolomien aikana on koleaa, ja katsotaan nyt, sattuuko Matin päiväksi lumituisku. Toivottavasti ei, sillä mitä mattina, sitä maariaan, Heikkinen muistuttaa.

Heikkisen mukaan edellisellä kansanviisaudella on noin 65 prosentin osuvuus. Nyt häntä jännittää, sattuuko lumimyräkkä Matin päiväksi vai ei.

- Toivotaan kuitenkin, että saadaan mukava Matin päivän sää, sillä se lupaa loistavia pilkkikelejä maaliskuuksi. Tapion riihenpuintisäät ovat kuitenkin luvassa ihan Matin päivän tienoilla, Heikkinen sanoo.

Heikkinen toteaa, että tammikuun lumisateet ja pakkaset viittaavat maaliskuun hyviin keleihin.

- Tammikuulla tasaista, maaliskuulla maksetaan. Tämä sanonta on tänä vuonna kääntynyt nurinpäin, ja se lupaa maaliskuulle tasaisia ja mukavia kelejä, Heikkinen sanoo. - Maaliskuun alussa on joka tapauksessa säät makeimmillaan. Sitten se kirasoo 20.3. ja tulee 20 - 30 asteen yöpakkaset, jotka lauhtuvat päiväsaikaan. Tuolloin myös kylmää kohvan kiinni ja saattaapa tehdä hankikelejäkin, Heikkinen ennustaa.

Keväästä on kuitenkin tulossa pitkä, ja mitä se taas tarkoittaa, siitä Heikkinen tulee kertomaan Puolangalle Mielikuvaan kaikille kiinnostuneille perjantaina 11.3

- Kerran minulta kysyttiin, että kuinka monta kilometriä pitkä se kevät on ja siihenkin löytyy vastaus perjantaina 11.3., Heikkinen lupaa.

Tuohon aikaan on myös lähellä talven lumenvahvuus, jota Heikkinen on ennustanut 60 - 70 senttiä ja Paljakkaan korkoineen 110 senttiä.

Ennustus 17.12.2010


- Jouluna on kylmää ja lumista,
pakkasta on 15-25 astetta vähän paikasta riippuen, totesi sammakkoprofessori Taisto Heikkinen joulun sääennusteessaan. Joulun jälkeen kylmä sää uuteen vuoteen saakka, välillä sataa hieman lunta.
- Uutena vuotena pakkasta on 13-15 astetta, Heikkinen kertoi. - Sen jälkeen talvi jatkuu pakkasen merkeissä aina 10. tammikuuta saakka, jonka jälkeen tulee muutaman päivän kestävä viljasuvi. Sen verran suveaa, että saadaan lumiukkokin tehtyä, Heikkinen kertoi.

Tulevan talven sää ratkeaa talvipäivän seisauspäivänä 21.12., jolloin on myös täysikuu.

- Jos kuu on korkealla ja on pakkasta, niin se tietää sitä, että pakkasjakso kestää maaliskuun loppupuolelle Maariaan saakka, Heikkinen ennustaa.

Välillä käy muutaman päivän lauhana, mutta kokonaisuudessaan edessä on tavanomainen pakkastalvi. Aivan niin kovia ja pitkiä pakkasjaksoja ei onneksi tälle talvelle ole luvassa.

- Tämä pakkasjakso alkoi luoteesta ja valui pikkuhiljaa etelää ja Etelä-Eurooppaa kohti. Kun se tammikuun 10. päivä purkaa lämmintä ilmaa etelästä, sitten sitä lunta riittää Euroopassa ja Helsinkikin saa lunta taas 30-40 senttiä, Heikkinen toteaa.
- Oikein hyvää joulua ja uutta vuotta kaikille, Heikkinen toivottaa.


Ennustus 18.10.2010


- Lunta satoi 25.9.,
ainakin Hyrynsalmen Paljakassa. Tosin sitä tuli vain vähän, mutta kuitenkin. Lähellä se oli, että lunta olisi satanut muuallakin: ilma oli nollassa ja kaikki ensilumen enteet ilmassa, totesi sammakkoprofessori Taisto Heikkinen ensilumen tulon ennusteestaan. Tulevista säistä sammakkoprofessorilla on selkeä näkemys. Vettä pitää saada ainakin 20 senttiä ennen talvea, että vältyttäisiin kuivilta kaivoilta.
- Jos tuota määrää vettä tai lunta, joka sulaisi pois, ei tule, silloin on helmikuussa vesipula, Heikkinen arvelee. - Talven merkit tulevat sitten viikolla 45. Tulee samanlainen lumipyry, joka oli etelässä ja Pohjanmaalla äsken. Lunta tulee tuiskuttamalla ja saattaapa sitä tulla jossain 10-15 senttiä. Kunhan ei vain jo aurannokka pidä ottaa esiin, Heikkinen aprikoi.

Heikkisen mukaan järvet jäätyvät vasta marraskuun lopulla ja hiihtokelit alkavat joulukuun alussa.
- Ukkosta oli ja mehtää kaatui, mutta nyt näyttää siltä, että edessä on märkä syksy. Elo-syyskuussa sataa 150 milliä vettä ja tulee tulvat, Heikkinen ennustaa.
- Hirveän vaikea vielä sanoa tarkkaan, mutta pelkään, että syksystä tulee sateinen, tulee vettä ja räntää.

- Jouluna on kylmä tuiskuilma, ei hirmupakkasia, mutta kylmää kuitenkin. Tammikuulle on luvassa kolmen viikon kova pakkasjakso, jolloin mittarissa on taas 30 astetta pakkasta, Heikkinen ennustaa.
Luvassa on siis toinen pakkastalvi peräkkäin. Aivan niin pitkää pakkasjaksoa kuin viime talvena Heikkinen ei lupaa.
- Kesän hoito jäi ylitalon ukolla kesken. Liika torikka pitää saada pois talven alta ja se lupaa toista, ja jos ilman merkit pitävät paikkansa, oikeastaan myös kolmatta pakkastalvea peräkkäin, Heikkinen toteaa.

Talven lumenvahvuus on myös sammakkoprofessorilla tiedossa.

- 60-70 senttiä on normaalissa mittauspaikassa, Paljakassa tietenkin lunta on se 110 senttiä, Heikkinen muistuttaa.


Ennustus 16.8.2010


- 52 hellepäivää oli tänä kesänä.

- Eläessään en muista näin kuumaa ja pitkää hellejaksoa olleen. Minulle oli ainakin liian lämmintä, toteaa sammakkoprofessori Taisto Heikkinen kuuman kesän keleistä.

Heikkisen ennustukset kesän suhteen osuivat kohdalleen. Jopa epäilystä herättäneet yli 30, jopa 35 asteen ennustetut helteet toteutuivat ja peräti ylittyivät jossain päin Suomea.
- Ukkosta oli ja mehtää kaatui, mutta nyt näyttää siltä, että edessä on märkä syksy. Elo-syyskuussa sataa 150 milliä vettä ja tulee tulvat, Heikkinen ennustaa.
- Hirveän vaikea vielä sanoa tarkkaan, mutta pelkään, että syksystä tulee sateinen, tulee vettä ja räntää.

Lumi tulee 25. syyskuuta.
Jos keväällä ennustetun 35 asteen hellesää herätti epäilystä, samaa voi sanoa ensilumen tulosta.
- Ensi lumi tulee 25.9., sanoo Heikkinen eikä suostu yhtään tinkimään päivämäärästä. - Ainakin jossain päin Ylä-Kainuuta sataa lunta ja jos matalapaine sattuu oikein sopivasti, saattaa paukauttaa kymmenen senttiä lunta

Siinä sitten on hyvä katsella hirvenjälkiä metsästyksen avauksessa, että minkäkokoisia elukoita on liikkeellä, sanoo Heikkinen ja paljastaa ensilumen merkin tulevan teerenlaulusta, josta ensilumen tuloon on aikaa seitsemän viikkoa.

- Kuunnelkaa säätä tarkkaan ja jos ette kuule, niin soittakaa minulle, kehottaa Heikkinen.

Elokuun juuri alkanut kylmä jakso kummastuttaa Heikkistä.
- Minusta on outoa tämä aikainen kylmä jakso jo elokuun puolivälissä. Toisaalta nyt jo puidaan viljaa puolivälissä elokuuta, mitä en muista nähneeni kolmeenkymmeneen vuoteen, kummastelee Heikkinen ja lupaa tarkentaa loppusyksyn ja talven tulevia säitä syyskuun puolella.


Ennustus 29.6.2010


Erittäin muhkea kesä tulossa,
lupasi sammakkoprofessori Taisto Heikkinen perjantaina 18.6. Tuolloin hän ennusti juhannusaatoksi 25 astetta ja vielä aattoillaksikin 17-18 astetta. Se pitikin paikkansa, vaikka juuri tuolloin viralliset ennustukset veikkasivat koleaa vesisadekeliä näille korkeuksille.
Kevään sääennustukset osuivat Heikkisellä kohdilleen. Kylmä jakso venyi vähän pidemmäksi kuin ennusteet viittasivat, mutta siihenkin löytyi yksinkertainen selitys.
- Ylitalon ukko venytteli nämä pakkasyöt pidemmälle, eikä mennytkään peräkkäin ne 40 pakkasyötä, kuten moni arveli, mutta nyt se muuttuu lämpimämmäksi, Heikkinen lupasi.

Myös keväällä näköpiirissä olleet heinäkuun ennustetut kesätulvat jäävät vähemmälle.
- Vettä tulee heinäkuun alkupäivinä jonkin verran, mutta sitten heinäkuun puolivälin jäkeen alkavat bikinilomat. Sitä riittää 3-5 viikkoa, välillä sataa, mutta erittäin lämmin ja muhkea kesä tulee, Heikkinen sanoi.

Elokuussa palaa nahka.
Heikkisen merkkien mukaan elokuusta tulee lämmin ja helteinen.
- Elokuu on lämmin ja hellekuukausi. Veikkaan, että käy kuten vuonna 1996: tulee niin kuuma, että karvat menevät käppyrään, Heikkinen sanoi. - Lämmintä on, liiankin lämmintä ainakin syöntautisille, pitää mennä kellariin pakoon. Lämmintä on, saattaa olla 30, jopa 35 astetta. - Koska pakkasta oli talvella viidettäkymmentä astetta, niin siitä voi ottaa pari prosenttia pois, joten kyllä se käy ainakin 35 asteessa. Se korvaa nyt niitä talven pakkaspäiviä, Heikkinen selvitti.

Heikkisen ennustukset ovat jälleen menneet kohdilleen. Hieman häntä on arveluttanut se, että luonnon merkit eivät ole niin tarkat kuin joskus 80-luvulla, mutta viime talven ja kevään merkit osuivat kuitenkin mukavasti paikoilleen. Heikkinen lupaa myös marjasadosta hyvää tai kohtuullista, vaikka media muuta on väittänytkin.
- Marjavuodestakin tulee kohtalainen tai melko hyvä, Heikkinen lupasi.

Ennustus 10.5.2010


- Vappuna satoi ja oli kylmää,
kuten ennustinkin, muistutti sammakkoprofessori Taisto Heikkinen viimeisimpien ennustustensa paikkansapitävyydestä.
- Nyt ilma lämpiää, saattaa olla viikko tai puolitoista. Marja menee jossain jo kukalle. Sitten tulee vielä kylmä jakso, mutta onneksi ei tule niin kova pakkanen kuin viime vuonna, että se kylmää kukat. Nyt tämän lämpöjakson aikana on ukkosta ja tulee sellainen myrsky, että lähtee Puolangalta viimeisetkin jäät järvistä, Heikkinen ennusti maanantaina 10.5.

Toukokuun loppu ja kesäkuun alku on kylmää lämpimän jakson jälkeen.
- Sitten rupeaa tulemaan kesä. Kymmenennen päivän tai Eskon päivän tienoilla lämpiää ja se kestää juhannuksen yli. Yksi pirullinen virhe on allakassa: kun juhannusta vietetään vasta 27. päivä, niin menee kolme päivää yli oikean juhannuksen ja siksi sää saattaa olla jo alle niiden hellelukemien, joita siinä Eskon päivän jälkeen tulee, Heikkinen sanoo.

Kesästä tulee hyvä
Heikkisen merkkien mukaan tulossa on ihan hyvä ja merkkien mukaan normaali kesä. Ainoa asia, joka Taistoa huolettaa, on roudan määrä.
- Koska tammikuussa ei ollut usvalavapakkasta ja meillä on ollut kaksi - kolme huonoa vuotta, se korjaantunee tämän kesän aikana. - Jollain kohtaa kesästä pitää tuon loppuroudan lähteä, eli jossain vaiheessa pitää tulla vettä, että se lähtee.

Heinäkuussa sataa vettä, koska kevään tulvat jäivät pieniksi, ja se Heikkisen mukaan tarkoittaa sitä, että tulee kesätulvat.
- Heinäkuussa on hyvää ilmaa eikä ole kylmää, mutta kymmenennen päivä jälkeen sataa vettä useamman päivän. Onko sitten niin, että tulva jää elokuulle, se on vielä hieman epävarmaa. Sateen jälkeen kuitenkin lämpiää ja alkaa kunnon hellejakso, Heikkinen lupaa.
Elokuu on lämmin, tulee ukkosta, myrskyä ja hellettä.

- Veikkaan, että kolmesta viiteen viikkoon on hellejaksoa. Välillä käy ukkosjakso, mutta sen jälkeen lämpenee uudelleen. Jossain käy jopa yli kolmenkymmenen, mutta suurin osa on 25 - 30 astetta. Marjavuodestakin tulee kohtalainen tai melko hyvä, Heikkinen lupaa.


Ennustus 28.3.2010


- Edessä on pitkä ja kylmä kevät,
ennustaa sammakkoprofessori Taisto Heikkinen. Hänen viime syksynä ennustamansa kahden kuukauden pakkasjakso onkin venynyt neljään kuukauteen ja muutoinkin talven säät ovat temppuilleet.
- Tässä on ollut outoja piirteitä koko kevättalven: tammikuussa piti olla viljasuvi, sitä ei ollutkaan, ja kaikki Tapion riihen puinnit ovat jääneet pois. Vanha sananlasku sanoo, että kun Tapio ei pui riiheään, ei se isäntä pui syksyllä pellollakaan. Jos tämä pitää paikkansa, niin huono kesä tulee, pelottelee Heikkinen. - Meillä on kahdeksankuinen talvi, joka kestää toukokuun loppuun asti. Jyrkin päivä tulee ensi kuussa 23. päivä, ja meillä ei paljon hanget siihen mennessä vähene, vaan päinvastoin pikkuisen lisääntyy. Toukokuulla rupeaa hiljalleen lumi sulamaan, mutta se lähtee vasta toukokuun 25. päivä, ennustaa Heikkinen.

Kevään ilmavirtaus tulee olemaan luoteesta, ja Heikkinen lupaa kylmää ja pitkää kevättä.
- Sataa räntää, lunta ja vettä ja on kylmää. Tätä riittää sellaiset kaksi kuukautta ja kylmä jakso venyy kesäkuulle Eskon päivään saakka, sanoo Heikkinen. - Vappusää tulee olemaan kylmä ja koleaa, ja saattaa sataa räntää. Eipä kuulosta hyvältä tämä kevät, mutta minkä tälle voi, toteaa Heikkinen.

Sairauskohtauksesta varsin hyvin toipunut Heikkinen on tyytyväinen siihen, että talven pakkasennusteet osuivat kohdilleen. Myös lumen vahvuus on nyt sitä luokkaa, mitä hän syksyllä ennustikin eli 50-70 senttiä riippuen siitä, ollaanko alavilla mailla vai vaaramaisemissa.

- Lunta on tällä hetkellä 65 senttiä ja routaa 60-70 senttiä. Pakkastalvi piti kutinsa tarkalleen, maaliskuussa on ollut yli kolmeakymmentä astetta aamulla.

Heikkinen toteaa, että nämä pakkastalvet ajoittuvat seitsemän vuoden välein ja seuraavan kerran tällaisia pakkasia voi odottaa vuonna 2017.
- Tätä luonnonmerkkiä, mistä tämä pakkastalvi ennustetaan, sitä ei julkaista vielä. Katsotaan sitten ensi syksynä. Vuonna 2003 oli pakkasta 36-37 astetta, mutta silloin pakkasjakso kesti vain viisi viikkoa, nyt reilut kolme kuukautta.
Heikkinen lupaa parempaa kesäsäätä, mutta ensin pitää kärsiä tämä kylmä kevät ja kesäsäähän palataan myöhemmin loppukeväästä.


Ennustus 16.2.2010


Sammakkoprofessori sairaus-lomalla – ennusteet kohdillaan?
Sammakkoprofessori Taisto Heikkinen on joutunut pakolliselle sairauslomalle. Hän sai tammikuun 11:nnen päivän iltana sairauskohtauksen, joka vei hänet kahdeksi viikoksi sairaalahoitoon.
- Päivän touhuilin ulkona ja iltapäivällä sisälle tullessa pistin kahven tulelle. Siinä sitten askelta ottaessa huomasin, että holtti lähtee. Puoli roppaa meni holtittomaksi ja puhekyky katosi. Onneksi emäntä huomasi ja soitti ambulanssin, sammakkoprofessori kertasi vakavaa tapausta.

Ambulanssin tulo Suomussalmen perukalta kesti tunnin ja siitä vielä meni tunti ja vartti, ennen kuin hän oli sairaalahoidossa Kajaanissa.
- Kyllä pitää sanoa, että ikävästi on mennyt tämä Kainuun malli eteenpäin. Liian kauan kestää perukalta pääsy kunnon hoitoon, eikä ambulanssissa ollut liuotushoitoa kohtauspotilaalle. - Laskin sairaalassa, että meidät kainuulaiset on jaettu kolmeen kastiin: ykkösluokan hoidettavat kaupunkilaiset, kakkosluokan kirkonkyläläiset ja sitten me kolmannen luokan perukkalaiset, Heikkinen totesi tällä kertaa hyvin vakavasti.

Heikkisen onneksi kohtaus ei ollut niin vakava, että siitä olisi aiheutunut vielä kohtalokkaampia seurauksia. Hänen puhekykynsä on palautunut melkein ennalleen ja liikuntakykykin on kohtuullinen. Säämerkkien seurannassa tuli kuitenkin ensimmäinen pitkä tauko 58 vuoteen.

- Armeijassa viimeksi olen ollut näin kauan poissa kotoa. Sairaalan ikkunasta katselin ulos ja pistin merkkejä ylös. Onneksi sain kotoa kuitenkin tietoa siitä, mitä Tenholan kulmilla on tapahtunut.

Pitkä kevät edessä?
Talven pakkaset syksyllä tarkasti ennustaneen Heikkisen tulevan kevään ensimmäisten merkkien ennustaminen sujuu kuitenkin tutulla kaavalla. Luvassa on pitkää kevättä, sillä pakkasjakso jäi vielä ennustetusta hieman vajaaksi.
- Pakkasaamuja riittää vielä maaliskuulla reippaasti. Kolmeakymmentä astetta hipoo pakkanen aamuisin. Tämä kylmä jakso jäi vähän kesken, ja nämä pakkaset joutaisi purkaa pois, että jäisi lämmintä vielä kesäksikin, Heikkinen ennustaa. - Suvi käy maaliskuun alussa, mutta tämä omituisenkin pitkä kylmä virtaus jatkuu vielä kevääseen saakka. - Ensi keskiviikon 24.2. Matin päivän sää ratkaisee aika paljon. Nyt näyttää siltä, että on pyräkkää ja tuiskua, eli sitä se sitten olisi Maariaan asti, Heikkinen ennustaa. - Myös routamäärää kannattaa nyt seurata, jos oikein paksuksi routa äityy, niin se merkitsee huonoa kesää. Jos on vähemmän routaa, niin on luvassa kunnon kesäsäätä, Heikkinen vinkkaa.


Ennustus 21.12.2009


- Jouluna on pakkasta 25 astetta,

saattaa jossain mennä ylikin, ilmoitti sammakkoprofessori Taisto Heikkinen tiedoksi tulevan joulun säätilasta.

- Joulua ennen tulee tosin lumimyräkkä, mutta saattaa se osua joulun toisellekin puolelle, mutta pakkasta on ja hyvät hiihtokelit!

Näin Taisto ennusti lokakuun alussa ja siltä sää on nyt näyttänytkin. Lunta on tupruttanut jo nyt maanantaina vuoden lyhimpänä päivänä, jolloin Taiston tuorein ennuste on annettu.

- Nyt on tämä talvipäivän seisaus. Kun nyt tänään on tämä lumipyry, niin sellaisena se taitaa kolme kuukautta pysyäkin eli pakkasta, lunta, tuulta ja kylmää on kolme kuukautta, Heikkinen kertoi.
- Uusi vuosi voisi olla 12-15 astetta, mutta kun on näitä uuden vuoden sään veikkaajia, niin vähän varoen nyt tämä tieto annetaan, sammakkoprofessori velmuili.

Tulevan talven tarkemmat sään ennusteet ovat selvillä tämän viikon maanantain jälkeen, mutta niihin palataan ensi vuoden puolella.

- Nyt haluan toivottaa kaikille Puolanka-lehden ja nettisivujen lukijoille oikein hyvää ja rauhallista joulua ja reipasta uutta vuotta, Taisto Heikkinen toivottaa.


Ennustus 23.11.2009


- Jouluna on pakkasta 25 astetta,

saattaa jossain mennä ylikin, ilmoitti sammakkoprofessori Taisto Heikkinen tiedoksi tulevan joulun säätilasta.

- Joulua ennen tulee tosin lumimyräkkä, mutta saattaa se osua joulun toisellekin puolelle, mutta pakkasta on ja hyvät hiihtokelit!

Talvi on ollut jo kaksi kuukautta, kuten Taisto ennusti jo syksyllä ja viime viikon suvikin tuli määrättyyn aikaan.

- Nyt se alkaa sitten hiljalleen kylmetä, lunta ja räntää sataa tämän loppuviikon, ja ensi viikolla alkaa pakastua, nousee jo 20:een asteeseen ja sitten höksii vielä vähän lunta, kertoi Heikkinen.
Joulun pakkasten jälkeen tammikuussa tulee taas lauhempaa, mutta sitten on luvassa kovaa pakkasta.

- Tammikuun alussa lauhtua pöllähtää, mutta sitten se kiristyy kovaksi talveksi. Tammi-helmikuu on niin kovaa keliä, että pitää olla pitkät ja kuivat halkopinot, että riittää lämpöä koko pakkaskaudeksi, varoittelee Heikkinen. -Pakkaskautta voi olla kolmea viikkoa, välillä tulee lunta ja taas kylmenee. Käy aika kylmänä, 25 asteessa, ja helmikuulla voi käydä pakkanen 30:ssa asteessa.

Heikkinen toteaa, kuten jo syksyllä ennusti, että talvesta tulee vähäluminen, 50 senttiä, jossain vaarassa voi olla 70 senttiä lunta.

- Tästä tulee pitkä kahdeksankuinen talvi. Ennen mikkeliä se aloitti ja menee kesäkuulle, ennen kuin loppulumi on pois, totesi Heikkinen.

Ennustus 1.10.2009


- Talvi tulee loka-marraskuun vaihteessa,

rysäyttää järvet kiinni ja sataa lunta, silloin tulee talvi, ilmoitti Taisto Heikkinen vakaaseen tyyliinsä perjantaina 1.10.

- Nastarenkaat pitää laittaa alle. Viikonloppuna saattaa tulla kymmenen senttiä lunta, ennusti Heikkinen viime viikonlopun varaksi.

Kesän vesimäärä on Heikkisen mukaan touko-syyskuulta 321 milliä, josta puuttuu 70 - 80 milliä normaalista. Vettä pitäisi Heikkisen mukaan sataa, että saataisiin kaivoihin vettä.

- Syyspäivän tasauspäivän vaihtelu sotki kuvioita, mutta samat merkit kuitenkin olivat ilmassa: oli lounaistuuli ja lämmin, hyvä ilma, mikä ennustaa kuivaa syksyä.
- Tämä kuivuus minua huolettaa. Jos ei tule 80 - 100 milliä vettä, tulee vesipula ja helmi-maaliskuulla ihmisillä kaivot ovat kuivat, siihen tämä nyt viittaa, Heikkinen varoittelee.

Heikkisen mukaan tulossa on vähäluminen ja pakkastalvi.

- Marraskuussa tulee kertaheitolla kylmä. Luulen, että tulee parissa yössä hyvät pilkkijäät. Saadaan vähäluminen talvi, ja pakkaset ovat ravakoita, 30 asteessa pyörii.

Heikkisen laskelmien mukaan kesässä oli 25 asteen hellepäiviä 16, 23 asteen hellepäivää 25 ja 27 asteen hellepäiviä kolme.

- Hirveän hyvä, lämmin ja mukava kesä, ei sellainen sadekesä, jota muut ennustivat ennen kesää, muistutti Heikkinen.

Ohessa muistin virkistykseksi Heikkisen 15.5. antamasta ennusteesta: "Muut ovat ennustaneet sadekesää, mutta minä se ennustan toisin. Siinä mahtoi viisitoista ennustajaa mennä vikaan, ei se niin paljon sada kuin viime kesänä, väittää Heikkinen."

Tämä ja muut Taiston ennusteet yli kuudelta vuodelta löytyvät Taiston täältä virallisilta nettisivuilta.

Ennustus 15.9.2009


- Syksy on pitkä, lämmin ja hyvä,

lupaa sammakkoprofessori Taisto Heikkinen. Heikkisen elokuun ennuste meni melko lailla nappiin ja kelit olivat helteiset, kuten hän lupasikin. Nyt mukava syyssää jatkuu vielä, vaikka sateitakin on luvassa.


- Elo-syyskuun sää oli todella harvinaisen hyvä ja lämmin, viimeksi vuonna 1922 ollut näin hyvä ja lämmin syyskuu.
- Syksy jatkuu vielä tällaisena kuivana, mutta syystulvasta puuttuu ainakin 25 senttiä, joten luvassa on myös sateita, ennustaa Heikkinen.

Hänen mukaansa talven tuloon on vielä aikaa.

- Melko pitkään menee ennen kuin tulee talvi. Menee marraskuun puolelle ja sitten on römppää. Vasta joulukuulla tulee kunnon talvi.
- Alkusyksy ja -talvi on vähäluminen, pakkasta on kyllä, mutta sitten kevättalvella purkaa lunta kovasti. Lumenvahvuus vaihtelee Kainuussa kovasti: Paltamo - Vaala suunnalla on 55 senttiä, meillä täällä 76 senttiä. Se vaihtelee, kun alueet ovat näin erilaisia, Heikkinen tuumii.

Heikkisen ongelmana on ollut luonnonmerkkien puute. Myös syyspäiväntasaus on hänen mukaansa väärässä paikassa.

- Lumen tulo menee lokakuun puolelle. Vitsauksena on se, että ei saa teeren laulusta vinkkiä, kun ei ole lintuja. Usvakaarta ei ole vielä näkynyt taivaalla, vaikka joka aamu olen sitä tillistellyt, joten ensi lumen tuloakaan ei voi vielä ennustaa.
- Kaikki merkit ovat vähän pimennossa, samoin kuin tämä syyspäiväntasaus. Juhannuskin oli väärässä paikassa. Kohta tässä varmaan vappu ja juhannus pidetään yhtä aikaa, samoin kekri ja syyspäiväntasaus, Heikkinen paheksuu.

Taiston tarkennettu talven ennuste saadaan syyspäiväntasauksen jälkeen, jolloin se julkaistaan Puolanka-lehdessä.

Ennustus 27.7.2009


- Heinäkuussa on satanut ja paistanut,

niin kuin vähän lupailinkin, mutta heinäkuun alkupuolella käynyt pakkasjakso vei ainakin täältä Hyrynsalmelta mustikat ja lakat, sammakkoprofessori Taisto Heikkinen totesi.

Hillan poiminnasta on Heikkisellä muutakin huolta.

- Näyttää siltä, että lakkoja ei tarvi poimia, kun nuo ulkomaalaiset repivät ne raakoina metsistä, harmittelee Heikkinen kokemuksensa mukaan huonosti koulutettua muualta tullutta marjanpoimintajoukkoa. - Miten niihin marjoihin ehtivät vitamiinit tulla, kun eivät saa kypsyä rauhassa, pähkäilee Heikkinen.

Joka tapauksessa heinäkuun ukkoskuurot ja rajutkin sateet ovat huomisesta alkaen Heikkisen mukaan pelkkä muisto vain, sillä nyt alkavat helteet.

- Torstaista se jo alkaa kunnon hellejakso, joka kestää elokuun puoliväliin saakka. Helleraja ylittyy monta kertaa, ja lämpötila asettuu parhaimmillaan 23 - 27 asteen välille, lupaa Heikkinen. - On siinä mukava lomalaisella sitten lötkötellä, kun ei tarvi mennä edes marjaankaan, kun ne on jo raakoina poimittu pois, näpäyttää sammakkoprofessori.

Ennustus 30.6.2009


- Juhannus oli mukavan lämmin,

niin kuin ennustinkin, mutta kun kalenterissa se oli väärässä paikassa. Lämmintä oli luvatut 20-23 astetta, sammakkoprofessori Taisto Heikkinen totesi.

Heinäkuusta eteenpäin Heikkinen ennustaa vaihtelevaa säätä ja heinäkuulle hän ennustaa sateita enemmän kuin muulloin.

- Hirveän rajuja tuulenpuuskia, ja ukkoskuuroilta tulee vettä niin, että saattaa yhdestä kuurosta tulla jopa 30 milliä. Tähän pitää varautua ihmisillä. Nyt kun on ollut tämä lämmin jakso, niin se muuttuu nopeasti kylmemmäksi ja epävakaisemmaksi. - On siinä hyvääkin ilmaa, mutta kasvillisuuden kannalta erittäin hyvä kuukausi: on lämmintä ja märkää. Heinäkuun 10. päivä käy halla, joka vioittaa marjoja, mutta muutoin marjavuodesta tulee erittäin hyvä.

Heikkisen ennustuksia kaivattiin viikonloppuna Ranskasta asti, josta päätoimittaja Elisebeth Roman Science et vie découvertes -tiedelehdestä halusi tietää, miten sammakko on ennustanut ja millaista säätä on luvassa Ranskaan.

- Silloin suomalaiset naisetkin alkavat muistuttaa ranskalaisia naisia, niin ruskeita heistä tulee, Heikkinen sanoi toteaa kuitenkin, että kovin tarkkaa säätä ranskalaisille ei osaa ennustaa, mutta sateita ja myrskyjä on luvassa myös Ranskanmaalla.

Ennustus 15.5.2009


- Kesästä tulee parempi, mitä on ennustettu,

väittää sammakkoprofessori Taisto Heikkinen viikolla 20 antamassaan ennusteessa.
- Sammakko nousi pikkuisen myöhässä, muttei se mitään haittaa, on virkeä sammakko ja pitkät on hypyt, näyttää että menee yli mitoista. Se meinaa, että tulee parempi kesä mitä viime vuonna. - Muut ovat ennustaneet sadekesää, mutta minä se ennustan toisin. Siinä mahtoi viisitoista ennustajaa mahtoi mennä vikaan, ei se niin paljon sada kuin viime kesänä, väittää Heikkinen. - Minun merkkini viittaavat siihen, että tätä kylmää jaksoa menee Eskon-päivään eli 10. kesäkuuta saakka, sitten alkaa heti kesä.

Aivan talvista keliä aivan Eskon-päivään saakka Taisto ei kuitenkaa ennusta.
- On tässä välillä hyvääkin ilmaa. Viikon päästä on hirveän hyvät kelit vaikka rannalla olla. Sitten taas tulee kylmä jakso. Nyt minä odottelen lumisateista. Jänis on vielä valkea ja ennen se merkkasi, että sulalla jäniksen ollessa valkoinen, tulee takatalvi. Lunta pitäisi tulla tämän viikon lopulla. Jos ei Kainuussa, niin ainakin jossain päin Suomea, ilmoittaa Heikkinen 14.5.

Talven lumimäärä meni ennusteen mukaan, tai ainakin melkein.

- Lunta oli 65 senttiä, kun ennustin 67 senttiä. Kaksi senttiä jäi uupumaan, joten kyllä se melko lähellä oli, toteaa Heikkinen.

Kevätkin on tullut Taiston merkkien mukaan ja koivunoksan antaman merkin mukaan kevään tulo meni nappiin.
- Vuorokausi ja viikko koivun lehden menosta urvalle, niin monta viikkoa on lumen ja jäiden lähtöön ja se osui kohdalleen, kertoi Heikkinen. - Juhannus on mukavan lämmin, siinä 20-23 astetta, mutta sadekuuron mahdollisuus on paikoin. Erittäin hyvä juhla-aika tulee, lupaa Heikkinen. Juhannuksen jälkeisestä kesästä Taisto ennustaa vaihtelevaa ja heinäkuulle Heikkinen ennustaa sateita enemmän kuin muulloin. - Hirveän rajuja tuulenpuuskia ja ukkoskuuroilta tulee vettä niin, että saattaa yhdestä kuurosta tulla jopa 30 milliä. Tähän pitää varautua ihmisillä. - On siinä hyvääkin ilmaa, mutta kasvillisuuden kannalta erittäin hyvä kuukausi, on lämmintä ja märkää. Heinäkuun 10. päivä käy halla, joka vioittaa marjoja, mutta muutoin marjavuodesta tulee erittäin hyvä. - Elokuussa on sitten 5-25 päivän välissä on kolme viikkoa hellettä, saattaa kivuta jo yli 30 asteen, väittää Heikkinen.


Ennustus 9.2.2009


- Maaliskuussa on loistavat hiihtokelit

- lupaa sammakkoprofessori Taisto Heikkinen kaikille hiihtolomaa suunnitteleville. Tällä kertaa etelän hiihtolomalaiset joutuvat Heikkisen mukaan tyytymään vähän huonompaan keliin, mutta pakkasilta kuitenkin vältytään myös tulevalla viikolla.

Heikkinen toteaa edellisessä ennusteessaan tammikuun puolen välin aikaisen viljasuven osuneen kohdilleen, samoin kuin sitä seuranneet tähän asti jatkuneet pakkaskelit.
- Tämä keli jatkuu sitten helmikuun lopulle, jolloin meillä on iso suvi, joka painaa tuota höppölunta. Sitten tekee hankikelit, pakkasta on 5-15 astetta, kertoi Heikkinen.

Maaliskuun hankikeleille sataa vähän lunta, mutta pohjoisen hiihtolomalaiset saavat nauttia mahtavista hiihtokeleistä.
- Maaliskuussa tulee harjainpyryt eli siitä lasketaan kesän tulo. Pyry on iso, ja saattaa tiet käyttää jossain päin kiinni. Meille on luvassa melkoisen aikainen kevään alku. Näyttää siltä, että Erkin aikana (18.5.) on kaikki touko jo pantu, ilmoittaa Heikkinen.

Hän on pannut merkille, että täydenkuun aikana on ollut aina pouta, ja se tarkoittaa hellettä, talvellakin. Helle on, muttei kovin lämmintä.

- Vajuvan kuun aikana sataa lunta, räntää ja vettä. Ja sama peli on huhti-toukokuulla. Golf-virran heilahtaminen on aiheuttanut sen, että mannerilmasto ei pääse vaikuttamaan ja ilmat ovat kosteita ja lötkyä ja lunta sataa. Se on vakava juttu, sanoi Heikkinen.


Ennustus 18.12.2008


- Jouluna on pakkasta ja viimaa.
Nyt käy lauha eli viikonvaihteessa ennen joulua, ja sitten se jouluksi kylmenee. Pakkasta on 10-12 astetta ja etelän-lännen suuntainen kylmä viima. Siis täällä meillä, etelänpuolen venneen keula saattaa olla, että on nippinäppi, onko etelässä lunta, kertoi sammakkoprofessori Taisto Heikkinen torstaina 18.12. päivitetyssä joulun sääennusteessaan.

- Jossain kohdassa etelässä voi olla mukavasti lunta, mutta on sellaisiakin aukkoja, että ei ole lunta lainkaan, Heikkinen kertoi.

- Uusi vuosi on viileä, muttei vielä pakkanen, ei pääse vielä 25 asteeseen. Alkukuusta tammikuussa käy viljasuvi, ja siitä lasketaan sitten, millainen kesä tulee. Jos on aikainen suvi, niin sitten tulee hyvä kesä.

- Sitten se alkaa tammikuun puolen jälkeen talvi. Tammi- ja helmikuu ovat sitten kylmiä, Taisto Heikkinen julkisti jo tässä vaiheessa.

Sunnuntaina olevan talvipäivän seisauksen ilma kertoo sitten, millainen tulee kevään säästä. Näistä Taisto kertoo sitten tammikuussa.
- Toivotan kaikille Puolanka-lehden ja nettisivujen lukijoille oikein Hyvää ja Rauhallista Joulua sekä Hyvää Uutta Vuotta. Käykäähän netissä tutkimassa, miten säät on ennustettu, sammakkoprofessori vinkkaa.

Taiston viralliset sivut löytyvät www.puolankainfo.fi-sivuilta.

Ennustus 10.11.2008


- Tämä lumi lähtee vasta kesäkuulla,
sammakkoprofessori Taisto Heikkinen kertoi maanantaina 10.11. päivitetyssä sääennusteessaan.

Heikkisen mukaan marraskuun sää näyttää kuitenkin muodostuvan römppäsääksi. Välillä sää kylmenee ja välillä taas sulaa.

- Loppuviikolla kylymää ravauttaa nuo pikkujärvet jäähän ja saattaa siinä mennä joku isompikin. Tekee jonkunlaiset jäät ja sitten sataa lunta siihen päälle, Heikkinen kertoi.

Heikkisen mukaan tällä hetkellä vallitsee meri-ilmasto, joka estää mannerilmaston ja normaalin talvisään tulon.

- Mannerilmasto ei nyt pääse tulemaan. Onkohan laakeri jo ruvennut pohjoisnavalla kulumaan, kun tuo meri-ilmasto on niin vallallaan, Heikkinen makustelee.

Kunnon talvea saadaan Heikkisen mukaan odotella joulukuun puolelle. Pari, kolme päivää saattaa käydä 10-15 pakkasasteen puolella, mutta kunnon talvea ei tule vielä.
- Jouluviikolla rupeaa vasta muuttumaan kunnon talveksi. Kunhan ei joulupäivänä sataisi vähän lunta, ainakin tuulla hössöttää ja taitaapa jopa tulla pikku pyrykin. Pakkasta on 10-15 asteen välillä, joten saattaa olla kylmä ja viimainen joulu, Heikkinen kertoi.

- Tulee vähäluminen talvi,
maaliskuun lopussa on lunta mittauspisteessäni 67,5 senttiä, Taisto Heikkinen julkisti jo tässä vaiheessa.

Sää muuttuu talviseksi vasta tammikuulla. Tammi-helmikuussa lunta tulee 25-30 senttiä, jonka jälkeen on luvassa pakkasta.

Lopuksi Heikkinen kummastelee sitä, että muut Suomen ennustajat ovat olleet kovin hiljaa viime aikoina. Hän epäilee, että nyt niitä ennusteita taas alkaa tulla, kun pää on avattu.
- Nythän tässä olisi aikaa kulkea vaikka kertomassa tarkemmin säistä, kun nuo vaalijutut ovat nyt ohi, Heikkinen vinkkaa.

Ennustus 15.9.2008


- Luonnonmerkit eivät pitäneet paikkaansa, murehti sammakkoprofessori Taisto Heikkinen vikaan mennyttä kesäsään ennustettaan.

Suoranaista syytä ennustuksen epäonnistumiseen hänellä ei ollut, mutta pieni epäily siitä, että meri-ilmaston tunkeutuminen mannerilmaston tilalle aiheutti sen, että Venäjän helteet eivät päässeet perille.
- Ihmetyttää tämä ilima. Merkkien mukaan pelasin, kuten ennenkin, mutta nämä meri- ja mannerilmasto eivät sopineet yhteen. Korkeapaineet eivät päässeet tänne tänä kesänä Venäjältä. Jotain saasteen makua tässä on, Heikkinen huokaili.

Heikkinen epäili myös, että kesän helteet menivät vappuna.

- Kylymä oli, Eskon päivään asti meni ihan mukavasti, mutta sitten kun se rupesi rymplyömään, niin heinäkuussa oli 5-6 astetta pakkasta ja vielähi on kylymän puolella, päivitteli Heikkinen.
- Luonnonmerkit eivät pitäneet paikkansa. Kuopion suunnalta kuului kesällä, että siellä oli käki kukkunut täyteen hankeen ja kuulunut ukkonen. Silloin on varmasti hallakesä, Heikkinen kertoi.
- Kesäpäivän tasauksen aikaan tuuli oli etelästä ja minähän luulin, että varmasti on elokuulla hyvät ilmat, niin mitästä tyhjää, pakkasen puolella pyöri. Ei pitänyt luontokaan kutiaan, Heikkinen murehti.

Loppusyksyn ja -vuoden tarkempi ennuste valmistuu ensi maanantaina, mutta ensilumet Heikkinen lupaa jo nyt.
- 27. tai 28. päivä syyskuuta on ensilumi maassa Kainuussa. Hirvijahtiin kun lähetään, niin siellä vasan jälki näkyy, kertoi Heikkinen ja uskoo luonnonmerkkien pitävän jatkossa.

Ennustus 25.6.2008


- Yksi yö meni yli ennustuksen

- pakkaskauden loppumisesta eli 12. päivästä kesäkuuta. Keskiviikkona kello 15 alkoi ilma lämmetä ja kesä tulla, kertoi sammakkoprofessori Taisto Heikkinen.

Hän on huolissaan siitä, että vettä ei ole satanut toukokuussa kuin 17 milliä, kun olisi pitänyt sataa 65 milliä.

- Tähän päivään mennessä (25.6.) on tullut vettä vain 21 milliä, eli meillä puuttuu vettä kahden kuukauden ajalta 80 milliä, ja se on paljon, sanoi Heikkinen.

Kesäpäivän tasauksen ennusteet näyttävät hyvältä. Tuolloin oli etelä-itätuu ja pilvipoutaa, joten luvassa on mukava kesä.

- Kolme kuukautta ollaan melko hyvän ilman alla. Melko lämmin kesä tulee, kertoi Heikkinen.

Viimeviikkoiset sateet ovat Heikkisen mukaan olleet elintärkeitä luonnolle.

- Se teki hyvää mustikalle ja lakalle sekä ennen kaikkea linnunpoikasille, jotka saavat nyt lehden päältä vettä. Erittäin tarpeellinen ja kuin tilauksesta tullut sade.

- Eli meillä tulee olemaan sellainen kuivaskainen ja helleskainen kesä. Menee syyskuun loppulaidalle ennen kuin alkaa syysvesiä nakella, sanoi Heikkinen.

Merkit siis viittavat siihen, että seuraavat kolme kuukautta saadaan viettää kesäisessä säässä, mutta samalla Heikkinen erottaa jo merkkejä ensi talven säästä.

- Taitaa tulla huovikastalvi eli pakkastalvi. Nyt kannattaisi jo ostaa alennusmyynneistä talvivaatteita, nauraa Heikkinen.

Muun muassa pihlaja kukkii runsaasti ja se viittaa vähälumiseen pakkastalveen.

- Se ei kahta taakkaa kanna. Tässä on muuten eroja villipihlajan ja uuvenaikaisen pihlajan välillä, nämä uuvet pihlajat eivät kerro totuutta, muistutti Heikkinen.


Marjavuodesta Heikkinen ennustaa hyvää, sillä alkukesän säät suosivat sekä hillan että mustikan kukintaa. Kesälomalaisille Heikkisen sääennuste antaa paljon hyvää, vaikka vielä maaliskuussa olikin kovia ukkosia luvassa.

- Saisi ja pitäisi sataa vähän ukkoskuurolta lomalaisille, virkistyisivät paremmin, mutta kuivat merkit viittaavat nyt siihen, että vettä ei vaan tule. Tekisi mieli ennustaa, mutta kun merkit viittaa muualle, niin ei voi luvata, naurahti Heikkinen.


Ennustus 10.5.2008


Vapun sääennuste meni pieleen

Tuuli kävikin vappuna etelästä ja sää oli lämmin toisin kuin sammakkoprofessori Taisto Heikkinen ennusti huhtikuussa.

- Merkit eivät vain pitäneet, ei voi mitään, tuskaili Heikkinen.

- Toisaalta lämmin vappu tietää sitä, että kesästä tulee parempi ja lämpimämpi, sanoi Heikkinen, joka vielä odottaa kolmatta lumisadetta ennen kesää.

- Kuta paksummalta takatalvea, sitä parempi kesä, muistutti Heikkinen vanhasta kansanviisaudesta.


Jäitten lähdön ennustus näyttää osuvan kohdalleen, sillä sammakkoprofessorin mukaan jäät lähtevät aivan näinä päivinä.
Toukokuun puolenvälin jälkeen tulee taas kylmä jakso, joka kestää kesäkuun alkupuolelle saakka.

- Silloin on jo myrskyä, ja saattaapa ukkostakin olla. Vasta Eskon päivän eli 12.6. jälkeen saa välihousut ottaa pois. Siitä on puolentoista viikon lämpöaalto, jolloin saattaa olla yli 25 asteen.

Juhannus on Heikkisen mukaan kolea, lämpötila on 10 - 18 asteen tienoilla, ja tuuli on taas reuhkaetelästä.

- Iso kesä alkaa juhannukselta, silloin saa jo tikkurin heittää pois. Tuo hellejakso kestää pari viikkoa, sitten heinäkuun alussa vettä tulla pötkii, ja se on hankalaa aikaa maatalouksille.

- Sitten alkaa taas pouvistua, ja heinäkuun lopussa on poutaa. Kuuma hellejakso on elokuun alussa, kolmisen viikkoa on 20 - 30 astetta lämmintä. On ukkosta, pyörremyrskyjä ja trombeja, jotka kaatavat metsää, varoitteli Heikkinen.

Kesästä tulee kokonaisuudessaan Heikkisen mielestä ihan hyvä, samoin marjavuodesta.

- Lakkoja poimitaan polvillaan, ja hallavahinkoja ei pitäisi tulla, tuumi Heikkinen.

Ennustus 2.4.2008


- Lunta oli senttiä vaille 90 senttiä
eli neljä senttiä enemmän kuin syksyllä ennustin, kertoi sammakkoprofessori Taisto Heikkinen 2.4. eli aprillipäivän jälkeen maaliskuun lopussa mitattua talven lumimäärää.

- Suven aikana putosi 20 senttiä ja viimeinen tuisku nosti taas 30 senttiä lumen pintaa. Muualla on tullut enemmän lunta, mutta täällä Luvanjärven rannalla minun alueellani lunta oli tuon verran. Mitäpä minä vanha raihnainen ukko enemmällä lumella olisin tehnytkään, kysyi Heikkinen.

Huhtikuun alun pienen lämpimän jakson jälkeen seuraa kylmä jakso.

- 10. päivä tätä kuuta tulee isompi lämpöaalto, joka rymäyttää purot juoksuun ja lumet painuvat. Vettä ei sada paljon, mutta pilkkikelit ovat erittäin hyvät, kertoi Heikkinen.

- Yrjön päivänä 23.4. sää kylmenee, saadaan hanki - kunhan ei vain saataisi ihan hevoshankia, arveli Heikkinen.

Pakkasta on yöaikaan toistakymmentä pykälää. Vettä ja räntää saattaa sataa, ja tämä kylmä jakso kestää lähelle vappua.

- Vappuna saattaa olla vähän koleaa, mitenkään hirveän lämmin vappu ei ole, mutta tarkenee kuitenkin, tuuli on reuhkaetelässä eli pohjoisessa, sanoi Heikkinen.

- Vapun jälkeen lämpiää ja tavallaan pitäisi tulla vähän vettäkin. Kovaa myrskyä tulee olemaan. Toukokuun 10. - 15. päivän hujakoilla pitäisi järvet aueta, ihan äitienpäiväksi ei taida ehtiä, sanoi Heikkinen.

Toukokuuta puolenvälin jälkeen tulee taas kylmä jakso, joka kestää kesäkuun alkupuolelle saakka.

- Silloin on jo myrskyä ja saattaapa ukkostakin olla. Vasta Eskon päivän eli 12.6. jälkeen saa välihousut ottaa pois. Siitä on puolentoista viikon lämpöaalto, jolloin saattaa olla yli 25 asteen.

Juhannuksena on koleaa

Juhannus on Heikkisen mukaan kolea, lämmintä on 10 - 18 asteen tienoilla ja tuuli on taas reuhkaetelästä.

- Iso kesä alkaa juhannukselta, silloin saa jo tikkurin heittää pois. Tuo hellejakso kestää pari viikkoa, sitten heinäkuun alussa vettä tulla pötkii, ja se on hankalaa aikaa maatalouksille.

- Sitten alkaa taas pouvistua ja heinäkuun lopussa on poutaa. Kuuma hellejakso on elokuun alussa, kolmisen viikkoa on 20 - 30 astetta lämmintä. On ukkosta, pyörremyrskyjä ja trombeja, jotka kaatavat metsää, varoitteli Heikkinen.

Kesästä tulee kokonaisuudessaan Heikkisen mielestä ihan hyvä, samoin marjavuodesta.

- Lakkoja poimitaan polvillaan ja hallavahinkoja ei pitäisi tulla. Toki olisi hyvä vapun jälkeen vähän kylmetä, ettei puhaltaisi kukalle, tuumi Heikkinen ja näillä ennustuksilla suosittelee kaikille ihmisille, että he pysyttelisivät kotimaassa ja vaikka täällä Kainuussa oleilisivat, niin on hyvä kesä Suomeen luvassa.

Ennustus 1.2.2008


- Talvi vaan jatkuu,
meillä on täällä jo liian paljon lunta, toteaa sammakkoprofessori Taisto Heikkinen. Hän muistutti edellisestä ennustuksesta, että tammikuun suvi oli sattui kohdalleen viidestoista päivä.

- Vaikka eihän se niin päivän päälle tietenkään ole, sanoo Heikkinen.

- Se oli viljasuvi eli elokuun alussa ovat puimurit pellolla, mikä on varsin aikaista, lupaa Heikkinen ensi kesän syyspuinneista.

Hänen mukaansa kaikki tämänhetkiset merkit viittaavat siihen, että tulee aikainen kesä.

- Tammikuulla kun suveaa pohjoispuolen räystäiltä vesitippaan, niin siitä on 120 päivää kesään. Tämän verran nyt kesäsäästä, sanoo Heikkinen.

- Äitienpäivänä ovat järvet auki, raottaa Heikkinen sääverhoa vielä pikkuisen.

Hän muistuttaa syksyn ennustuksestaan, jonka mukaan maaliskuun loppuun mennessä lunta on 85 senttiä. Tämä ennustus on mitattu syksyllä ”vanhanpiian tupsusta”.

- Meillä on Kytömäessä jo 80 senttiä ja nyt kun tulee tämä tuisku helmikuun alussa, niin pölläyttää yhden kymmenen senttiä lisää. Kunhan ei mene jo yli mitan tuolloin, epäilee Heikkinen, mutta muistuttaa heti, että kun suvi tulee, niin kyllä se lumenpinta siitä vielä laskee.

Heikkinen kertoi, että lunta satelee vielä ensi viikon perjantaihin eli 8.2. asti, sitten ilma asettuu.

- 11. päivä alkava viikko on kyllä hyvä hiihtoviikko, voe kuule sattuu ihmisille makeat keli, lupaa Heikkinen.

Pakkanen kirahtaa seuraavalla viikolla, mutta hyviä ulkoiluilmoja se ei vielä pilaa. Matinpäivä on 24. päivänä ja sitä ennen Heikkinen lupaa hyviä kelejä.

- Jos Matti töröttää hyvänä, niin meillä tulee maaliskuu olemaan tosi hyvää hiihtokeliä. Tänne ne pitää etelän mummelit, ukkelit, pojat ja tytöt tuoda hiihtämään. Meillä on lumet puhtaan valkoiset kuin lakanat ja pilkkijäätkin ovat hyvät, muistuttaa Heikkinen.

Joulun ennustuksessa luvattu etelän lumikelien puuttuminen on Heikkisen mielestä vain saasteiden syytä. Kaikkien merkkien mukaan piti olla lunta, mutta niin paljon on saastetta ilmassa, ettei se vaan pitänyt paikkaansa, selittää Heikkinen joulun sääennustusta, joka lupasi lumen koko maahan.

Hän on sitä mieltä että nykyisessä ilmastonmuutoksessa pitäisi säätieteilijöiden ottaa yhteyttä myös maallikoihin ja kysellä, mitä vanhoja merkkejä on ollut aikoinaan. Heikkisellä on myös selvä esitys ilmansaasteiden vähentämiseksi.

- Kaupunkien joukkoliikenteen polttoaineen hinnat pitää saada alemmas, että henkilöautoilla ei kaupungeissa ajettaisi niin paljon, tuumii Heikkinen.
Ennustus 15.11.2007


- Eipä satanut ensilumi syyskuussa,
harmittelee sammakkoprofessori Taisto Heikkinen marraskuussa.

- Kaikki merkit viittasivat siihen, mutta eivätpä ne tällä kertaa pitäneet paikkaansa, ilmasto on muuttunut, murehti Heikkinen.

Tulevien säiden ennustuksista Heikkisellä on kuitenkin selvät sävelet.

- No nyt on jo lunta, ja kekrinä oli pakkasta ihan sievoisesti. Merkit viittaavat siihen, että talvesta tulee lumitalvi, täällä Luvanjärven mittauspisteessä tulee olemaan 85 senttiä lunta keväällä, ilmoitti Heikkinen.

- Vaaroissa on tietenkin enemmän, toista metriä on ainakin Paljakassa ja Ukkohallassa ja parhaimmillaan lunta on puolitoista metriä, sanoi Heikkinen.

Heikkinen lupaa tänä vuonna valkean joulun koko Suomeen, edes etelässä ei hänen mukaansa tarvitse olla huolissaan lumitilanteesta.

- Joulu on valkea koko maassa. Pakkasherra käy joulun aikaan puolentoista viikon ajan ja pitää huolen siitä. Täällä on jouluna 30-40 senttiä lunta. Marras-joulukuun vaihteessa käy suvi, joka painaa lumenpintaa alas, mutta sen verran tulee uutta lunta jouluun mennessä, että lunta on yhtä paljon kuin nyt, lupaa Heikkinen.

Tulevan vuoden säistä Heikkinen raottaa verhoa sen verran, että tammikuun alussa on suojaisaa, mutta sitten tulee talvi.

- Helmikuussa saa varautua reippaaseen lumentuloon ja sitten tuleekin kunnon pakkaset, valottaa Heikkinen.

Ennustus 13.8.2007)


-Ensi lumen tuleminen on jo tiedossa

- Merkit viittaa siihen, että eka lumi tulee 19. - 22. syyskuuta, sanoo sammakkoprofessori Taisto Heikkinen.

Sammakkoprofessorin mukaan ensilumi tulee viikkoa enänen kuin viime vuonna, näin ollen se ajoittuu syyspäivän tasauksen tietämille.

- Meille tulee aikainen syksy, väittää Heikkinen.

Toisin kuin viime talvena, tästä talvesta tulee pitkä ja luäminen. Viime vuonnahan pysyvä lumi saatiin meillä vasta lähellä joulua, eteläisessä Suomessa joulua ei nähty valkoisena.

Heikkinen sanoo, että luonnon merkit ovat olleet nähtävillä pitkään.

- Sienikanta on ollu jo heinäkuussa, ja tulvatki ollu kuuäkautta ennen, kertoo Heikkinen ja lisää, että luonto vaäroittaa tulevasta syksystä meitä näin.

- Nyt pitäis helteet ottaa ja lomat käyttää, neuvoo sammakäkoprofessori.

Ennustus 23.7.2007)


- Kyllä se pitäisi vielä poutaakin olla,
lupaa sammakkoprofessori Taisto Heikkinen sateisesta heinäkuusta huolimatta. Hänen tämän kesän ennustuksensa ovat heinäkuun helteiden osalta kärsineet huonoista keleistä, joiden syystä Heikkinen ei tarkkaan osaa sanoa mitään.

- Kyllä ne heinäkuun helteet taisivat mennä silloin huhtikuussa. Nyt tuntuu kaikki heittelevän mihin sattuu: tulvaa on järvessä keskellä heinäkuuta puoli metriä, sieniä poimitaan jo heinäkuussa. Eläessään ei ole ollut tällaista, päivittelee Heikkinen.

- Niipulliseksi on mennyt koko ilmatila, puuskahti Heikkinen.

Mitään erityistä syytä ennustetun ja toteutuneen säätilan suhteesta hän ei läydä. Ennusteet on tehty vanhojen merkkien perusteella.

- Mitään vikaa en osaa sanoa. Olisiko niin, että saasteet ovat niin valtavat, että luonnonmerkit eivät jaksa pitää kutiaan. Siinä se ristiriita saattaa olla. Satoja vuotta vanhoja merkkejä olen noudatellut, mutta näyttää nyt heittävän hirveän paljon.

Elokuun helteiden suhteen Heikkinen ei vielä ole menettänyt toivoaan.

- Tämän viikon se vielä sataa, mutta pitäisi se kuun vaihteesta 30. päivä asettua ja vajuvan kuun aikana tulla helle. Jos niin ei käy, niin sitten se on tällaista läskää. Siinä tapauksessa hyvät ilmat jäävät syyspuolelle, lupaa Heikkinen.

Viime kevään säiden hän totesi olleen niin ranttujen, että säitä pitäisi ehkä ennustaa vähän lyhyemmissä pätkissä.

- Vanhan mallin mukaan pitänee seurata kuun kääntymistä ja ennustaa aina sen mukaan, eikä viittä kuukautta kerrallaan, pohti Heikkinen.

- Tämä on nyt ollut niin ristiriitaista keväästä asti. Toiset merkit ovat näyttäneet, että oikein hyvä kesä tulee ja sitten ilmat ovat olleet tällaisia. Ihmiset ovat soitelleet ja kysyneet, milloin tulevat heinäntekokelit. Pakko on ollut sanoa, että sitten, kun tulee poutaa, naurahti Heikkinen.

- Ei tälle voi mitään. Merkit ovat olleet sellaiset kuin ne ovat ja niiden mukaan on ennustettu. Maailma on saastunut, sille ei voi mitään. Pitäisikä tässä vielä keksiä uudet merkit, kun nyt mennään tähän digitaaliaikaan, värnätti Heikkinen, mutta lupasi, että elokuussa on sellaiset kelit, että rantua ei jää rintaliivin alle.

Ennustus 18.6.2007)


Paikallisia sadekuuroja on,
mutta hyvä makkarakeli tulee juhannukseksi. Suomi on lämpimimmillään Oulun korkeudella. Se on siinä 20 asteen kahta puolta, kuten maaliskuussa jo ennustin, sanoo Heikkinen.

Kesäkuuksi ennustetut, mutta jäämättä tulleet lumisateet saavat Heikkisen mietteliääksi.

- Kesäkuussa satoi lunta, mutta väärässä valtiossa. Aina eivät virtaukset ole kohdillaan, mutta tulihan sitä runsaasti Ruotsissa. Eikä se ollut hyvin kaukana, ettei olisi jo Oulussa satanut. Aika mukavasti muuten hoaviloisin asian, van vähemmänhän tuota tarttoi lingota lunta, tuumii Heikkinen pilke silmäkulmassa.

Hän toteaa, että koska pitää olla kuusikuinen talvi ja koska syksy jatkui jouluun saakka, nyt on sitten tämä kolea jakso, joka saattaa mennä juhannuksen yli. Heinä- ja elokuu ovatkin sitten kunnon kesälomakuukausia ainakin lämpätilan suhteen.

- Elokuussa lämpätila kiipeää jossain jo neljäänkymmeneen astetta. Silloin ei karvoja tarvi enää koneella ajaa, vaan luonnossa ne lähtee. Samaa ilmaa elokuussa noudattaa kuin vuonna 1997, jolloin lämmintä oli 37 astetta, sanoo Heikkinen.

Heikkinen varoittelee kesän ukkosrintamista ja myrskyistä, jotka tulevat olemaan rajuja ja tekemään paikoin pahaakin jälkeä.

- Saattaapa tehdä jollekin isännälle leimikon, vaikkei haluaisi myydäkään, epäilee Heikkinen.

Heikkinen kehottaa kaikkia juhannuksenjuhlijoita varovaisuuteen.

- Kaljahommissa ei kannata mennä vesille ja jos tuuli puhaltelee, niin sitten ei lainkaan vesille. Muutoin vain ja ainoastaan pelastusliivien kanssa, kehottaa Heikkinen ja toivottaa kaikille lukijoille iloista ja turvallista keskikesän juhlaa.

Ennustus 7.5.2007)


Kesä alkaa vasta Eskon päivänä,
eli kesäkuun 12. päivän jälkeen, ennustaa sammakkoprofessori Taisto Heikkinen.

- Siihen saakka on koleaa ja kylmää. Joku päivä on nyt lämmintä ja sitten taas jäähtyy ja sataa räntää, totesi Heikkinen maanantaina 7.5.

Maaliskuussa tehdyt ennusteet pitkästä ja kylmästä keväästä näyttävät siis pitävän paikkansa. Tämä koleus jatkuu siis kesäkuun puoliväliin saakka.

- Sitten se muuttuu lämpimämmäksi ilmaksi ja sen jälkeen kannattaa vasta alkaa pitä ä kesälomia, neuvoo Heikkinen.

Mikäli enempiä sateita ei nyt kevään ja alkukesän aikana tule, niin edessä on kesällä tulvia.

- Järveen ei tullut lumesta eikä sateista tulvia, joten se pitää jossain vaiheessa paikata, vai jääneekä syksyyn, onko tämä säätila sitten niin paljon heilahtanna, pohtii Heikkinen.

Heikkinen ennustaa kesäkuun alkupäiviksi kunnon takatalvea.

- Kesäkuun 5.-6. päivien tienoilla tulee uutta lunta niin paljon, että siitä saa tehdä lumiukon, sää käy niin kylmänä ennen kuin rupeaa lämpenemään. Vanhasta lumesta ei tarvitse lumiukkoa tehdä, nasauttaa Heikkinen.

Kesän marjasato on vielä hieman arvoituksellinen, hillasadon suhteen Heikkisellä on jo epäilyksensä.

- Vielä kun nyt on kylmää viikon verran, niin lakkasato ei pääse kukalle. Epäilen kyllä, että kuurosateet pyyhkivät sitten pois lakan kukat, pelkää Heikkinen.

Juhannuksena on kuurosateita,
mutta lämmintä on kuitenkin 20 asteen molemmin puolin. Kesästä tulee kuitenkin myrskyinen, tuulinen ja rajuja ukkosrintamia kulkee pitkin kesää, sanoo Heikkinen.

Heinä- ja elokuu ovatkin sitten kunnon kesälomakuukausia ainakin lämpätilan suhteen.

- Elokuussa lämpätila kiipeää jossain jo neljäänkymmeeen astetta. Silloin ei karvoja tarvi enää koneella ajaa, vaan luonnossa ne lähtee. Samaa ilmaa elokuussa noudattaa kuin vuonna 1997, jolloin lämmintä oli 37 astetta, sanoo Heikkinen.

Heikkinen varottelee kesän ukkosrintamista ja myrskyistä, jotka tulevat olemaan rajuja ja tekemään paikoin pahaakin jälkeä.

- Saattaapa tehdä jollekin isännälle leimikon, vaikkei haluaisi myydäkään, epäilee Heikkinen.

Kevään säätilat menivät lopulta Heikkisen ennustusten mukaan. Varsinkin vappusää oli odotetun kolea.

- Taisi sitä jossain vain kolmekin astetta olla, vaikka ennustin 5-8 asteen lämpätilaa, harmittelee Heikkinen todeten kuitenkin, että ennustukseen jäi vain vähän paikkaamista.

Lopuksi Heikkinen toivottaa kaikille äideille oikein hyvää äitienpäivää.

Ennustus 2.4.2007)


- Tuuli ei pyäri oikein,
vaan koko ajan on tuullut etelästä, vaikka normaalisti olisi pitänyt tuulla koillisesta, selvittää sammakkoprofessori Taisto Heikkinen maaliskuun säätä, joka ei ollutkaan ennustetun kylmä, vaan pikemminkin päinvastoin poikkeuksellisen lämmin.

- Maailman ilmasto lämpenee ja liekä Golfvirtakin siirtynyt eri paikkaan, pähkäili Heikkinen.

Joka tapauksessa alkaneen huhtikuun sää lupailee pitkää ja kylmää kevättä.

- Yäpakkasia tulee pitämään, mutta päivisin paistaa aurinko. Pääsiäisestä tulee kolea ja räntä- tai lumisateinen. Luntakin tulee vielä parikymmentä senttiä ennen kesää, kertoi Heikkinen.

Maaliskuun lopun lumitilanne oli Hyrynsalmella ennustettua vähäisempi, mutta lähellä ennustettua 67,5 senttiä.

- Kyllä Kainuun vaaroilla oli melkein se 70 senttiä lunta, vaikka alavammilla mailla sitä olikin vähemmän, totesi Heikkinen.

- Vapusta tulee tänä vuonna kolea. Lämmintä on vain 5-8 astetta ja vettä sataa, ennustaa Heikkinen.

Maaliskuun viimeinen viikko oli Heikkisen mukaan parasta veneentervausilmaa ja seuraavaa tervauskeliä saakin sitten odottaa pitkälle loppukevääseen.

Ennustus 12.2.2007)


- Se oli meleko lähellä, ellei justiinsa
tämä pakkasjakson ennustus, jonka tein tammikuun alussa, velmuili sammakkoprofessori Taisto Heikkinen täysin nappiin mennyttä viimeisen viiden viikon ennustettaan, joka on nähtävillä täällä.

- Pakkasta tuli vielä bonukset päälle, kun kirahti paikoin neljäänkymmeneen asteeseen, sanoi Heikkinen.

Tammikuussa ennustettu viiden viikon jakso päättyy torstaina 15.2., minkä jälkeen sää tulee jatkumaan lievemmässä pakkasessa, mutta kuitenkin hyvin talvisissa merkeissä.

- Nyt odottelen parin vuorokauden kunnon pyräkkätä ja pariakymmentä senttiä. Silloin pääsevät talonmiehetkin täihin, ettei tarvi läjjäytyä tuonne, ja aura-automiehillekin on mukavasti täitä. Se pyry ei maha ihan tälle viikolle kovertua, jääpi ensi viikolle, mutta tämän kuun lopulle se tulee joka tapauksessa. Pakkasta on tästä eteenpäin sillä tavalla sievästi 15 - 20 astetta, toki saattaa jossain käydä ylempänäkin, ennustaa Heikkinen.

Maaliskuun alusta säätila kylmenee uudelleen.

- Viikon toista saattaa olla aika rapsakkaa. Ei niin paljon kuin nyt oli, mutta kuitenkin. Suvikin pitää ehtiä käydä helmi-maaliskuun vaihteessa tai 4. tai 5. päivä maaliskuuta. Tapion riihenpuinnit pitäisi tulla maaliskuun alussa, mutta jos iso tuisku tulee jo tämän kuun lopulla, niin se enteilee yhtä riihenpuintia, sanoi Heikkinen.

Talven säät ovat siinä. Maaliskuu on Heikkisen mukaan vielä aika kovaa talvea ja hiihtokelejä tulee riittämään matkailijoille. Lumen määrä mitataan taas maaliskuun lopussa.

- Se on 67,5 senttiä, tarkentaa lumen määrän sammakkoprofessori ilkikurisesti kaikille niille, jotka ovat epäilleet hänen ennustajankykyjään.

Ensi kesän säästä Heikkisellä on ensimmäiset aavistelut, jotka ovat ennenkuulumattomia. Ennusteet tulevat aikanaan tänne.

Ennustus (9.1.2007)


Kunhan ei käy niin, että se ärtyy pakkaseksi, kun parraalleen liotti,
uhkasi sammakkoprofessori vesisateen keskellä.

- Nyt tulee pakkasjakso. Jos merkit pitävät paikkansa, niin välillä sataa lunta ja myrskyää ja siinä menee viisi viikkoa, ennusti Heikkinen.

Pakkaskausi pitää hänen mukaansa alkaa keskiviikkona 10.1. ja sitä sitten myrskyineen kestää helmikuun puoleenväliin saakka.

- Kyllä se lopulla viikkoa jo karahtaa pakkaseksi. Sitä on sitten kolmenkymmenen asteen paremmalla puolella, saattaa jossain olla kylmimmässä kohdassa 35 astetta, totesi Heikkinen.

Heikkisen mukaan pakkasjaksosta tulee myäs tuulinen ja myrskyinen, joten villahousut ovat tarpeen.

- Ihmeellinen on tämä talvi. Ei tällaista vuotta meidän ikäluokka muista ollenkaan. Parempihan se olisi, että mentäisiin maaliskuulle näin, mitäpä tuolla pakkasella ja enemmällä lumella tekisi, totesi Heikkinen.

Maaliskuun lopulla on kuitenkin lunta Heikkisen jo syksyllä lupaamat 68 senttiä sammakkoprofessorin mittauspisteessä.

- Pian se lumen tuppaa, kun matalapaine sattuu kohdalle. Kyllä sitä on lähelle sen 68 senttiä maaliskuun lopussa lunta, lupaa Heikkinen.

Talven pakkasmerkki tulee talvipäivän seisauksesta, jolloin oli poutakeli, lännen ja etelänpuoleinen tuuli ja pakkasta.

- Kyllä minä odotan näitä pakkasia. Sieltä se pääosin selittyy tämä sää.

Ennustus (26.11.2006)


Joulupukki tulee parta kuurassa,
lupaa sammakkoprofesori Taisto Heikkinen kesken mitä lämpimintä marraskuun loppua.

- Lunta on jouluna 15-20 senttiä ja pakkasta on parinkymmenen asteen molemmin puolin. Tämä lauha jakso kestää itsenäisyyspäivän tienoille, mutta sitten alkaa pakastua, ennustaa Heikkinen.

Syksyn sään aina joulukuulle saakka professori on ennustanut syyspäivän tasauksen aikaisista merkeistä, ja nämä lupasivat toisaalta pitkää syksyä, mutta myäs vaihtelevaa säätä.

- Pakkanen kävi vähän täkkimässä, muuten on menty ennusteen mukaan. Lokakuun lopussa tuppasi lunta ja kekrinä oli kolmekymmentä pakkasta, eli vaihtelevaa on syksyn sää ollut. Niin se vaan on, että joulukuulle mennään ennen kuin talvi tulee. Ihmettelin minä kyllä, kun merkit olivat sellaiset, että talvi tulee vasta joulukuussa ja rupesi keskellä merkkikautta kylmää äyhäämään, että ei se oikeata ole, puuskahti Heikkinen.

Talvi tulee joka tapauksessa jouluksi, eikä lunta tule paljon koko talvena. Tulossa on myäs pakkastalvi.

- Kun marraskuulla ei ole pakkasta, niin talven pakkaset eivät mene siinä. Pakkaset jäävät talveksi ja ne ovat sitten kovia. Kun on vähän lunta, pakkanen on sitten riesana vesiputkille, kertoi Heikkinen.

Tulevan joulun säästä Heikkinen lupaa valkoisen.

- Tarpeeseen tämä suvi kyllä tuli. Tänne kyllä saadaan valkoinen joulu, mutta rannikolla ja Helsingissä on nippinäppi, saako ne talvea ollenkaan, epäilee Heikkinen.

Heikkinen kehottaa nyt kiireesti joulukuusimetsään, sillä sula kuusi nyt otettuna kasvaa mukavasti vihreää oksaa jouluksi.

Ennustus (2.10.2006)


Ensilumi tuli syyskuun lopussa,
kuten lupasin, eikä niin, totesi sammakkoprofessori Taisto Heikkinen maanantaina 2.10. ja näinhän siinä kävi. Perjantaiaamuna oli maa valkoinen ja vielä sunnuntaina oli lunta vaaroilla haitaksi asti, vaikka viikkoa aikaisemmin oli vielä lähes parikymmentä astetta lämmintä.

- Se sattui justiinsa. Usvakaarta ei tänä syksynä näkynyt, mutta kun teeri lauloi 17.8., se tiesi sitä, että seitsemän viikon päästä sataa lunta, totesi Heikkinen napakasti.

Tulevan syksyn sään aina joulukuulle saakka professori on ennustanut syyspäivän tasauksen aikaisista merkeistä, ja nämä lupaavat toisaalta pitkää syksyä, mutta myäs vaihtelevaa säätä.

- Se oli kyllä aika niipullinen syyspäivä, mikä tarkoittaa sitä, että vaihtoehtoja on kovin monta. Meillä on lehti vielä puussa, kun se ennen on jo mikkeliksi päkäynyt maahan. Lehti on kolme viikkoa myähässä. Tämmänen hyvä syksy jatkuu, mutta ei ole kovin hirveän märkänä. Siinä saattaa kyllä nyt käydä, että kaivot tulevat olemaan kuivia talvella, epäilee Heikkinen.

- Ihan varmoja ja selkeitä merkkejä ei nyt täksi syksyksi ole. Kyllähän me vettä jonkin verran saadaan, mutta sitä pitäisi tulla 200 milliä, jotta meillä olisi normaali vesitilanne. Kyllä sitä saadaan, mutta se tulee lumena. Sitten suveaa ja lumi sulaa pois loka-marraskuun aikana. Vanha hokemahan on, että jos talvi ei tule lokakuussa, ei se tule marraskuussakaan. Talven tulo menee joulukuulle ja veikkaan, että se on tuolla kuudennen päivän hujakoilla, kun alkaa pakkanen ratista, uskoi Heikkinen.

Lunta ei tule paljoa tänä talvena.

- Se on 68 senttiä lunta maaliskuun lopussa, ilmoittaa Heikkinen. Ei tule vettä, eikä luntakaan tällä kertaa, kuivaa on. Ilmavirrat ovat muuttuneet, Golf-virta on liikahtanut vähäsen. Kun yrittää matalapaineita tulla Länsi-Euroopasta, ne sulavat tuonne väliin, kertoi Heikkinen.

Tulevan joulun säästä Heikkinen antaa seuraavanlaiset vihjeet.

- Me kyllä saadaan valkoinen joulu, mutta rannikolla ja Helsingissä on nippinäppi, saako ne talvea ollenkaan, epäilee Heikkinen.

Heikkinen on seurannut tarkoin yhdentoista Suomen mestaruudesta kilpailevan sääennustajan ennustuksia ja on tuomiossaan tyly.

- Ainoakaan ennustajista ei osunut kesän sääveikkauksissaan lähellekään omia ennustuksiani. Minä en enää lähde noihin kisoihin mukaan, kun siellä aikoinaan huijattiin. Mitäpä minä siellä teen, totesi Heikkinen jämäkästi.

Ennustus (6.9.2006)


Ensilumi tulee syyskuun lopussa,
ennustaa sammakkoprofessori Taisto Heikkinen 6.9. ja toteaa heinä-elokuun sääennusteen menneen melkein täydellisesti nappiin ja syyskuun sää tulee olemaan myäs ennustetun lämmin.

- Eskon päivästä 12. heinäkuuta alkaen on ollut niin kuumaa, että ihmiset meinasivat tukehtua kuumuuteen. Sama jatkui elokuussa, oli kuiva ja kuuma sää, kuten ennustinkin.

- Ensi viikolla lämpiää uudelleen ja saadaan t-paidassa nostaa pottu pellosta, totesi Heikkinen.

Kesän kuivuus ei ole yllättänyt Heikkistä eikä hän lupaa nytkään helpotusta kuiviin kaivoihin ja veden vähyyteen väsyneille kainuulaisille.

- Aika heikkoa on sateen suhteen. 65 vuotta olen järven rannalla asunut ja tänä aikana ei järvi ole ollut niin kuiva kuin nyt. Kun kesäpäivän tasauksena 20.6. oli 27 lämmintä eikä satanut paljon mitään, sanoin silloin emännälle, että tulipa kuiva kesä, kun ei satanut mitään, ja niin kävi.

- Syyspäivän tasaus 23.9. ja muut merkit näyttävät sitten lopullisesti loppusyksyn ja alkutalven mallin, mutta kovin hyvältä sateen suhteen ei nyt näytä, pelottelee Heikkinen.

Syyskuun lopun säästä Heikkinen ennustaa yllättäen kylmää ja ensilumet tulevat jo ennen lokakuuta.

- Syyskuun lopussa sataa lunta ja tekee liukkaat kelit muutamaksi yäksi, mutta talvi ei tule vielä siinä. Ennen mikkeliä saadaan valkea maa, riippuu ihan siitä, miltä kohtaa matalapaine menee ja paljonko silloin sataa, lupaa Heikkinen.

Lämmin ja kuiva elokuu siirtää ruskan syyskuun lopulle.

- Linnunmetsästyksen alkaessa on harvoin vihreä lehti, mutta nyt se on, vaikka se meinasi elokuussa kellastua. Vasta syyskuun lopun kylmän jakson aikana alkaa ruska-aika, kertoo Heikkinen.

Ennustus (26.6.2006)


Pitkä ja lämmin kesä alkaa nyt,
toteaa sammakkoprofessori Taisto Heikkinen ja on hyvin tyytyväinen myäs kesäkuun alun ja etenkin juhannussään ennustusten osumistarkkuuteen. Juhannusta vietettiin luvatun kahdenkymmenen asteen tienoilla ja sadekuuroja ropsahteli aika ajoin.
- Pikkuisen nyt viilenee pariksi viikoksi, mutta sitten heinäkuun puolivälissä sää muuttuu taas helteiseksi. Sadekuuroja ja muutama ukkosrintama voi olla, mutta muutoin mukavat lomasäät ovat tiedossa. Tämä on aivan harvinaisen hyvä kesän alku, vaikka syäpäläisistä on käyhällekin ihmiselle nyt kaveriksi asti, tuumi Heikkinen.

Lämmintä kesäsäätä jatkuu sammakkoprofessorin mukaan syksyyn saakka ja elokuuksi on luvassa kuumat kelit.

- Elokuussa on sitten ne karvanpolttoilmat ja koko syksynkin säät tulevat olemaan erityisen lämpimät. Syyskuullakin tulee olemaan vielä hellettä, totesi Heikkinen.

- Elokuun kahdestoista päivä käy sellainen kylymä virraus, alavilla mailla saattaa käydä kuurakin maassa. Se on vain se yksi yä vissiin ja sitten lämpiää taas. Se on sellainen luonnonoikku, pohtii Heikkinen.

Marjasadosta Heikkinen lupaa kaikin puolin hyvää.

- Aavoille soille ei oikein tule lakkoja, kun oli kova tuuli, mutta korpimaille tulee. Mustikkaa päästään jo heinäkuun lopulla poimimaan. Ihan hyvä marjasato tulee ja hallasta ei ole pelkoa ennen kuin se elokuun hallayä tulee, lupaa Heikkinen ja toivottaa kaikille oikein leppoisia lomapäiviä mukavassa kesäsäässä.

Ennustus (16.5.2006)


Otsoni- ja kasvihuoneilmiän syytä,
totesi sammakkoprofessori Taisto Heikkinen synkkänä kolmen viikon hellejaksosta, joka pilasi kevään muuten hyvän sääennusteen.
- Ei minun muistin aikana tällaista ole tapahtunut, että paisteeseen sulavat lumet ja jäät. Että kolme viikkoa yhtä hellettä ilman sadetta, maailman ilmat on muuttuneet. Merkit viittasivat kyllä pitkään ja kylmään kevääseen, mutta ilmasto on muuttunut. Se on otsoni- ja kasvihuoneilmiä, joka teki tämmäistä, harmitteli Heikkinen.

Heikkisen merkeistä kevätpäivän sateet antoivat ymmärtää vähäsateista kevättä, mutta muutoin merkit viittasivat erilaiseen kevääseen, minkä hellejakso täysin muutti.

- Enemmän olisi minun mielestä pitänyt sataa tuolloin. Mutta ei meillä tässä mitään hätää ole. Nythän me kuitenkin eletään kylmää kautta, ja tätä mennä lotkotellaan ainakin helluntaihin 4.6. saakka, Jyrkin yän kylmä keli vaatii neljäkymmentä pakkasyätä ennen kesää, ja vielä niitä ei ole ollut montaa, totesi Heikkinen.

Kesäsäät tulevat olemaan ennustetun kaltaiset. Vasta juhannukselta päästään kunnon kesää viettämään lämpätilan puolesta. Tästä eteenpäin säät ovat koleita, ja vaikka päivällä saattaa parhaimmillaan lämpä nousta pariinkymmeneen asteeseen, yät tulevat Heikkisen mielestä olemaan kylmiä.

- Kesäsäät ovat edelleen ennustetun mukaiset, mutta saattoihan kyllä nyt käydä niin, että heinäkuun helteet menivät hankeen. Juhannus tulee olemaan normaalilämpäinen, saattaa jossain olla yli kahdenkymmenen asteen lämpää, kuurosateita on kyllä haittona. Myrskyinen ja ukkoskesä tästä tulee. Tuhoa tekee pitkin kesää, ja vaikka tämä helle napsikin heinäkuun helteitä pois, niin elokuu on sitten niin kuuma, että nahka palaa, vakuutti Heikkinen toppuutellen hätäisimpiä ihmisiä rauhassa odottelemaan oikeita säitä.

Heikkisen elämää ovat vilkastuttaneet japanilaiset kuvaajat, jotka ovat hääränneet päiväkausia kuvaamassa Taiston tekemisiä.

- Tässä on vanhalle ollut elämän kohokohtia nämä vilmaushommat. Kun olisi tapahtunut kymmenen vuotta sitten, kun oli nuorempi ja virkeämpi, niin jaksaisi häläkytellä paremmin mukana, sanoi Heikkinen.

Kevätkuvausten lisäksi tulevat vielä kesä- syys- ja talvikuvaukset. Ensimmäiset yhteydenotot japanilaiselta filmausryhmältä tulivat Puolanka- lehteen, johon talvella otettiin yhteyttä sammakkoprofessorin kuvaamiseksi.

- Eipä menneet nettisivut hukkaan. Kun oikein hyvä filmi tulee, niin siitähän on mainosta koko Suomelle, innostui Heikkinen ja aivan aiheesta.

Ennustus (23.4.2006)


"Jyrkinä tuuli kääntyy luoteeseen,
ja tulee kylmät pakkassäät", lupasi sammakkoprofessori Taisto Heikkinen viime viikolla antamassaan ennusteessa. Jyrkin päivä oli sunnuntaina 23.4. ja pakkasjakson oli määrä alkaa tuolloin.
- Purot kun on saatu juoksemaan, niin sitten se pitää kylmää, toteaa Heikkinen.

- Vappuna on melko koleaa, aurinko kyllä paistaa, mutta muutoin ilma on viileän makuinen, sanoo Heikkinen.

Keväästä hän ennustaa edelleen kylmää ja koleaa, kuten hän jo maaliskuussa sanoi. Pääsiäiseen asti oli kylmää kuten ja sitten käypi isompi suvi, kuten Heikkinen ennusti.

- Jäät lähtevät vasta 20.-25.5. ja alkukesästä näyttää tulevan viime kesäisen kaltainen. Vasta juhannusviikolta päästään isolle kesälle ja lämpimiin keleihin, ennustaa Heikkinen.

Ennustus (22.3.2006)


- Pitkä, kylmä kevät ja hanget ovat luvassa
tälle keväälle, toteaa sammakkoprofessori Taisto Heikkinen kevätpäivän tasauksen jälkeiset ennusteet.
- Välillä suveaa, pääsiäisen alla käy isompi suvi, mutta sen jälkeen jatkuu kylmä pakkaskausi ja silloin saattavat tulla hyvä hankikelit, ennustaa Heikkinen.

Hänen mukaansa talvesta on tulossa kuusikuinen, kun joulukuu oli vielä melkoisen lämmin, eli pakkaskausi jatkuu toukokuulle asti.

- Järvet aukeavat vasta toukokuun lopussa 25:nnen päivän tienoilla. Jäätä on nyt 70 ja lunta 67 senttiä, eli matkaa ennustettuun 70-75 senttiin on vielä. Kylmät kelit jatkuvat, pakkasta on äisin 10-20 astetta ja lunta sataa melkein päivittäin jonkin verran, kertoo Heikkinen.

Sammakkoprofessori on nettisivujensa kautta joutunut japanilaisten kiinnostuksen kohteeksi ja hänestä ollaan suunnittelemassa ohjelmasarjaa japanilaisten iloksi. Alkuviikosta japanilaiset kävivät jo tutkailemassa Taiston luona paikkoja sekä alustamassa tulevaa ohjelmasarjaa.

Ennustus (15.2.2006)


Pakkasta on pitänyt, eikä vain?
tiukkasi sammakkoprofessori Taisto Heikkinen, kun hänen ennustuksensa osuivat jälleen nappiin. Tammikuun suvi sekä sen jälkeinen pakkasjakso- ja lumisade-ennuste ovat netissä, joten jokainen voi itse käydä tarkistamassa, miten hyvin ne pitivät paikkansa.
- No, olihan sitä pakkasta toki 38 astetta, vaikka lupasin vain 35, ja kestihän sitä vähän yli kolmen viikon, totesi Heikkinen.

Hiihtolomalaisille on luvassa hyviä hiihtokelejä.

- Ensi viikko on vielä pakkasta, vaan ei niin hirmuisia. äisin saattaa olla parinkymmenen asteen paikkeilla. Kuun viimeisellä viikolla pitäisi jo lauhtua. Hiihtokelit ovat erittäin hyvät ja mukavat, varsinkin auringon paistaessa. Kuunvaihteessa tulee suvi ja tykky putoaa pois, tekee pikku riivanteet. Tapion riihenpuinnit on tietysti, luettelee Heikkinen tulevaa säätä.

Kesän ennusteet selviävät myäs tulevan jakson aikana.

- Tuiskut tulevat maaliskuun alussa, pällyttää lunta ja jossain paikoin aukeilla väylät saattavat mennä kiinni, ennustaa Heikkinen.

Ennustus (9.1.2006)


Sehän oli se suvi silloin kun pitikin,
totesi sammakkoprofessori tammikuun 10.-15. päivän tienoille jo syyskuussa ennustamansa suvikelin.
- Syyspäivän tasauksen ilmoihista ja muista merkeistä tämä laskelma tuli. Tässähän oli jo samalla ensimmäinen Tapion riihenpuinti, tuli roskaa paljon hangelle, totesi Heikkinen.

Nyt sitten ovat vuorossa luvatut pakkassäät.

- Pakkasta on kolme viikkoa ja pahimmillaan 30-35 astetta. Sitten kuitenkin tulee pyry, sillä jäniksellä muutoin aukeavat jalat karkella hangella. Pitää sataa kymmenen senttiä uutta lunta, ettei tarvitse jäniksellä ruveta täppäsiä laittelemaan. Kyllä se luonto pitää huolen siitä, että se näin keskellä talvea lumen pinta ei ole karkea, sanoi Heikkinen.

Pakkasjakson rikkoo vain tämä lumisade, muutoin kylmä kausi jatkuu kolmen viikon ajan.

- Järven pintaa kun katsoo, niin siellä on kaksikymmentä senttiä vettä. Sen pitää napsahtaa lähiaikoina jäähän. Välillä ripauttaa lunta, mutta on muutoin on kireää pakkasta.

Tulevasta kesästä Heikkinen uskaltaa jo ennakoida kohtuullista tammikuun enteiden ja ensimmäisen Tapion riihenpuinnin perusteella. Ennuste tarkentuu Matinpäivänä ja kevätpäivän tasauksen aikaan, jolloin ratkaisevat merkit kesän suhteen ovat näkyvissä.

- Yksi hyvä puoli tässä nyt olleessa suvessa on. Vanha hokema sanoo, että jos viimeiselle viikolle tammikuuta menee suvi, niin sinä keväänä ei tarvitse kauraa kylvää, se ei joudu. Nyt siinä käy niin, että saa sen kauran kylvää ja minun laskujen mukaan elokuun alussa on puimurit jo pellolla, sikäli aika hyvä kesä siitä tulee, arvioi Heikkinen jo näin varhaisessa vaiheessa vuotta.

Ennustus (18.12.2005)


Pikkupakkasta ja lunta jouluksi,
lupaa sammakkoprofessori Taisto Heikkinen, joka totesi talven tulleen melkein tarkalleen ennusteen mukaan.

- Sellainen puhehan se oli, että Anteron päivänä tulee talvi ja ensimmäinen päivä joulukuuta kylmi Luvajärven, eli kuusi tuntia myähästyi talven tulo, totesi Heikkinen.

Jouluksi on luvassa pikkupakkasta, lunta tulee ajoittain ja ilmat jatkuvat samanlaisina joulun yli.

- Saattaa hivotella lunta, pakkasta on 10-15-18 astetta, mikä sitten vaihtelee paljon pilvien mukana. Hyvät ulkoilukelit, jouluna on hyvä kokeilla talvikamppeita, kertoo Heikkinen joulun säästä.

Taisto kertoi, että luonnossa on taas tapahtunut outo mykräys, kun se tyrskytti järvenreunat ja teki rantaan haitariaallokot.

- Tavallaan se vanhalle vuodelle puhdistaa nuo, mutta näyttää, että nyt maailma on mennyt nyt ihan sekaisin ja ehtiikähän se niitä tälle vuodelle puhdistaa. Sammakkokaan ei ole mennyt horrokseen, mitä ei ole tapahtunut vielä ikinä. Siellä se kellarissa vesilaatikossaan läkättelee ja kysyy, että ruvetaanko ennustelemaan. Tätä ei ole tapahtunut elämän kuuna päivänä. Se on aina mennyt syys-lokakuun vaihteessa monttuun ja ollut siellä maalis-huhtikuun vaiheille, ihmettelee Heikkinen.

Uusi vuosi on samanlainen, pakkanen pyärii samoissa lukemissa kuin joulunakin. Lunta on tällä hetkellä Taiston mittauspisteessä 26 senttiä.

- Ei se paljon jouluun mennessä lisäänny ja se tietää maaliskuun lopulle 70-75 senttiä, mikä tietenkin vaihtelee vaaramaisemissa alueittain.

Loppiaiseen mennään näillä säillä. Tammikuun 10.-15. päivän tienoilla olevan suven jälkeen tulevat tammikuun lopulla pakkaset.

- Se vilkuttaa 30-35 pakkasastetta kolme viikkoa. Silloin saa taas kokeilla talvikamppeita. Jos tammikuussa käy niin suuri suvi, että pohjoisräystäiltä tippuu vesi, niin siitä ei ole kuin 120 päivää sulaan maahan. Pistetäänpä tällainenkin tieto maailmalle.

Lopuksi sammakkoprofessori Taisto Heikkinen toivottaa kaikille rauhallista joulunaikaa.

- Oikein hyvää ja lämmintä joulua niin Puolanka-lehden kuin nettisivujenkin lukijoille.

Ennustus (19.10.2005)

-Ei ihan tullut nahanpolttohelteitä elokuussa,
mutta ihmeen hyvä kuukausi kuitenkin. Syyskuulla on ollut vielä paremmat ilmat kuin elokuulla. Minulle kyllä riitti kaksikinkymmentä astetta elokuussa, liian tukalaa olisi ollut muuten, totesi sammakkoprofessori Taisto Heikkinen ei niin kuumaa elokuuta, kuin ennuste arvioi.

Lumisateen ja kylmät kelin merkit tulivat elokuisista revontulista, tähtienjuotista sekä teerenlaulusta. Seitsemän viikkoa näistä merkeistä on vanhojen ennusteiden mukaan lumi maassa ja kylmä sää. Puolangalla satoi lauantaina räntää ja sunnuntaina oli maa valkoinen monessa paikassa.

- Enkä minä metristä hankea luvannutkaan vielä, vaan ensilumet, jotka sulavat pois ja rämppäsyksy jatkuu, lohkaisi Heikkinen.

Ennustus (17.10.2005)

- Satoi lunta ja oli kylmää,
kuten lupasinkin. Pikkuisen kävi mielessä, että perunko ennustuksen, kun vielä seuraavina päivinä toissa viikolla oli lämmintä viitisentoista astetta, mutta päätin pitää pääni, kun kerta merkit oli sellaiset, totesi sammakkoprofessori viikonlopun lumisateista.

-Ihan hyvä kesä niin säiden kuin ennustustenkin suhteen.

Hän arveli, että Golfvirta oli osasyynä siihen, että elokuun sää ei ollut niin helteinen, mutta sitten syyskuulla kelit olivatkin sitä paremmat.

-Hyvä on ollut syyskuu ja lokakuun alku, mutta loppuu se ensi viikolla. 15.-17. välisenä aikana tulee lunta, täräyttää Heikkinen.

-Silloin pitää olla jo nastarenkaat. Jos on luoteessa tuuli se on navakkaa ja myrskyä. Siihen saavat ihmiset varautua, että nastarenkaat ovat jo paikoillaan ja päivisin on tien päällä oltava varovaisia. Tokihan se lumi vielä sulaa pois eikä jää pysyväksi.

Myrskysyksy

-Tulee myrskyinen ja liukaskelinen rämppäsyksy. Se on sellainen, että jos muikkua pyydetään, niitä ei pysty pyytämään alla tuulen, melkein joka päivä on sellainen aallokko järvessä. Tulee myrskysyksy, povaa Heikkinen.

-Tästä eteenpäin on välillä kylmää ja välillä lämpiää. Tätä jatkuu 30.11. Anteron päivään asti ja talvi tulee vasta silloin. Siihen saakka kylmää, sulaa ja rämppyää, marraskuun viimeisellä viikolla tulee talvi ja lunta. Pakkanen kiristyy heti 15-20 asteen tienoille. Ei suuria pakkasia, mutta sen verran, että saattaa pikkulampi mennä kiinni, sanoo Heikkinen.

Hän ihmettelee ihmisten huonomuistisuutta. Joka syksy tulee liukkaat kelit ja aina ne kuulema pääsevät yllättämään ihmiset.

-Etelä-Suomessa se ainakin on aina hirveä yllätys, ihmettelee Heikkinen pilke silmäkulmassa. Lunta tulee 65-70 senttiä

Tuleva talvi tulee Heikkisen mukaan olemaan lumenvahvuudeltaan normaali, mutta muutoin on luvassa rapsakka pakkastalvi.

-Meillä lumenvahvuus tulee olemaan lunta keväällä 65-70 senttiä, toisin paikoin on enemmän, toisin paikoin vähemmän, lupaa Heikkinen talven lumenvahvuudet.

Joulukuun ja joulun ajan säästä Heikkinen ennustaa seuraavaa:

-Joulukuulla satelee vähän lunta ja järvet kylmää. Etelä-Suomi pysyy sulana joulun asti. Menee helmi-maaliskuulle niin, että rannikon seudulla lunta on vain 10-15 senttiä.

-Jouluna yrittää ensin tulla pakkanen, mutta sitten tulee lumisade. Ihan ihan on aurakelit, sataa muutaman päivän, mutta sitten pakkanen kiristyy uudelleen , mukavan 15-30 asteen välillä saattaa käydä pakkanen, mutta se ei kestä montaa päivää. Helsinkiin saadaan valkea joulu, mutta Turku on siinä kinttaalla, ihan katkoviivalla, että onko lunta vain muutama sentti, povaa Heikkinen.

Tulevan talven ja tammikuun säästä Heikkinen valottaa seuraavaa:

-Tammikuun kymmenen paikoilla on suojakeli, mutta sitten sataa lunta ja sen jälkeen on rapsakka talvi. Siinä saattaa olla kolmen viikon, semmoinen 25-30 asteen pakkanen, jossain saattaa mennä ylikin. Se on kovaa ilmaa, ennustaa Heikkinen.

Ennustus (14.5.2005)

"Juhannus on lämpimän kostea, mutta elokuu on todella kuuma",
lupaa sammakkoprofessori.

- Sehän tuli takatalvi, niin kuin ennustinkin, totesi sammakkoprofessori ykskantaan todeten vielä tulevasta helluntaista, että äjos ei heiliä helluntaina, ei soa upottoaä.

- Ilmat lämpenevät helluntaista, lämpätila nousee jo viiteentoista, soattaapa seinänvieressä olla kuusikintoista, ihan mukavat ilmat mäkkiläisille. Järvistä lähtevät jäät ja peltohommat päästään tekemään mukavissa, vaikkakin vähän koleissa oloissa.

Toukokuun loppupuoli saattaa mennä helluntailta lämpiävissä säissä ihan hyvänä, mutta kesäkuun alussa sää kylmenee.

- Touko-kesäkuun vaihteessa olevalla viikolla saattaa nakata räntäkappaleita. Siitä kun päästään Eskon-päivästä (10.6.) ohi, niin sitten sitä saattaa ruveta sipuliakin peltoon pistämään.


- Siitä se lähtee taas hiljalleen lämpiämään, vaikka koleanhipsakkaa vähän on. Se on niin arka menemään tuuli pohjoiseen juhannukseen mennessä, että sitä ei oikein arvaakaan, sanoo Heikkinen, jonka mukaan juhannus saattaa olla kosteanlainen, mutta lämmin, vettä saattaa sataa monella paikalla.

Kesä alkaa kunnolla heinäkuussa, Rastiviikolle on luvassa loistokelit, mutta kunnon helteet tulevat vasta elokuussa.


- Elokuu on kuuma kuukausi, viiden viikon pintaan 25-30 astetta lämmintä ja on kuumaa, eikä silloin ei kannata lähteä Suomesta ulkomaille lomalle.

Taisto lupaa tälle kesälle ainakin kohtuullisen marjasadon, vaikka elokuun hallayä verottaakin jossain satoa.

- Nyt keväällä pitkään venyvä kylmä on marjankukinnan etu. Sitten ryäkäle elokuulla on kaksi hallayätä, 13. ja 15. välisenä aikana ja 23. elokuuta on toinen, jolloin alavilla mailla saattaa vioittaa marjoja, harmittelee Heikkinen luvaten kaikin puolin hyvää loppukesän säätä.

Ennustus (10.4)

"Hyvät kylväkelit",
mutta koleaa alkukesää ennustaa sammakkoprofessori Taisto Heikkinen.

- Vaaramaisemissa on hyvä tehdä kylvähommia, mutta alavilla mailla saattaa olla hankalampaa, mutta ei ainakaan hiki tipu, lupaa sammakkoprofessori todeten tyytyväisenä, että hiihtokelit ainakin olivat lupausten mukaisesti hyvät ja lunta oli tismalleen syksyllä ennustetut 60-70 senttiä.

Heikkisellä on vakaa kuva siitä, että kunhan tämä pitkään kestänyt suojasää avaa purot ja vedet, niin sitten kyllä taas kylmenee.

- Maaliskuu tehtiin kyllä oudosti, kun tehtiin pohjoisesta. Odotan toukokuulle takatalvea, ihan kaikkia lumia ei ehkä saada nyt pois. Nyt kun vaihdetaan kesärenkaat, niin toukokuulla pistetään talvirenkaat takaisin alle ja kolareita sattuu, sanoo Heikkinen.

Alkukeväästä hän lupaa koleaa ja tuulinen, mutta vähäsateista. Toukokuun takatalvi tulee kestämään muutaman viikon ja juhannukselle asti mennään huonossa, viileässä säässä ja koleassa tuulessa.

- Heinäkuulla on sitten hyvät ilmat, paitsi että heinäkuun viimeinen viikko on sellainen myrskyviikko, että tulee tuhoa. Ainakin pari päivää kestävä hirmumyrsky, pelottelee Heikkinen.


Hän muistelee yhdeksän vuoden takaista kesää, jolloin hän ennusti karvanpolttohelteitä, jotka myäs tulivat.

- Nyt kun se karva on ehtinyt kasvaa takaisin, se palaa viidessä viikossa uudelleen elokuussa, sanoo Heikkinen.

- Harvinaisen aikainen on tällainen iso suvi. Onhan niitä poikkeuksiakin ollut. Vuonna 1984 kun huhtikuulla rupesi kesän tekoon, niin odoteltiin takatalven tuloa ja tuiskuja. Mutta ei mitään, vaan tuli oikein lämmin touko- ja kesäkuu, muistelee Heikkinen.

- Luonto on tällä hetkellä omituinen, onkohan se tuo saaste vai otsoniaukko, joka riepottelee luontoa, pohtii Heikkinen.

- Maaliskuusta ennen vanhaan tehtiin seuraavat kolme kuukautta. Nyt pitäisi näiden vanhojen merkkien mukaan olla taas talvi, mutta tulikin lämpäaalto ja lunta kitkuttaa pois, äimistelee sammakkoprofessori.

Ennustus (6.3)

"Pitkä ja kylmä kevät tulossa",
epäilee sammakkoprofessori Taisto Heikkinen, joka on tyytyväisenä todennut viimeisten viikkojen säätilan olleen sataprosenttisesti ennustetun kaltainen. Pakkasta oli riittävästi ja lunta tuli niukanlaisesti, vaikka vielä pari viikkoa sitten näytti siltä, että lunta tulee enemmän kuin oli luvattu.

- Eikä olekin olleet hyvä hiihtolomasäät, pakkasta oli helmikuulla melkein se kolmisen viikkoa ja enimmillään jopa 37 astetta, toteaa Heikkinen, joka lupaa kevääksi vielä kunnon hankisäitä.

Maaliskuun puolivälissä tapion riihenpuinnit ravistavat roskat hangelle ja alkaa uusi kylmä jakso sekä keväthanget.

- Tilanne näyttää nyt niin omituiselta, että meillä pakkaset jatkuvat. Puolivälissä tätä kuuta ovat harjainpyryt ja tuisku sekä suvi. Sen jälkeen tulee sitten pakkanen uudelleen, kaikki merkit viittaavat siihen, kertoo Heikkinen.

- Koko syksyn ja talven jatkunut etelätuuli viittaa myäs siihen, että taitaa tulla kylmä ja pitkä kevät. Yksi merkki on myäs tuo jääpuras, joka räystäältä on jo nyt pari metriä pitkä. Sekin tietää pitkää kevättä, sanoo Heikkinen.

Taiston kirjanpidon mukaan vuonna 1996 oli 2,5 metriä pitkiä puraita, ja silloin vasta järvet aukesivat vasta toukokuun lopussa.

- No ainakin on hyvät hankikelit luvassa huhtikuulla, silloin pääsee vaikka minne makkaranpaistoon, lupaa Heikkinen todeten, että lunta on nyt mittauspisteessä 67 senttiä.


- Koivunoksat ovat olleet jo pirtissä neljä päivää, eivätkä ole sinne päinkään, että silmut aukeaisivat heti, sanoo Heikkinen ja muistuttaa, että niin monta vuorokautta kuin kestää koivunoksan tulo hiirenkorvalle, yhtä monta viikkoa on sulaan maahan.

- Ei se paljon siitä kasva. Sataa se vielä lunta, mutta suvi painaa sen alas ja senkin jälkeen sataa vielä lunta, sillä jänis oli syänyt seisaaltaan pajunoksaa ja lumi peittää vielä sen jäljen vielä, vakuuttaa Heikkinen.

Ennustus (13.2)

"65-70 senttiä lunta on maaliskuun lopulla",
väittää sammakkoprofessori kaikille niille epäilijäille, jotka luulevat, että lumentulolle ei näy loppua.

- Maaliskuun lopussa, kun tarkistetaan mitta, siellä on se 65-70 senttiä, vaikka nyt on täälläkin jo 70 senttiä lunta, täräyttää sammakkoprofessori totutun itsevarmasti.

- Kunnon suveakaan ei ole ollut vielä. Harjainpyryn jälkeisen suven jälkeen se lumimäärä jääkin sitten siihen ennustettuun mittaan, lupaa Heikkinen.

Tammikuun puolenväliin Heikkisen lupaama lumisateet ovat olleet runsaan puoleisia ja nyt pitäisi sitten olla pakkasten vuoro.

Sehän pakastuu kyllä, mutta oikein kovaksi pakkaset eivät ole vielä äityneet ja kyllä se on se otsoniaukon syytä, ei siitä pääse mihinkään. Tuulikin on ollut koko talven lounaan ja etelän välillä. Olen odotellut pitkin talvea, että milloin se tuuli menee koilliseen, vai meneekä se vasta kesällä, pohtii Heikkinen.

- Lunta tulee kyllä vielä jonkin verran, mutta helmikuun lopuksi ja vieläpä Matin päiväksi sitten sattuukin se kolmas myräkkä, harjainpyry eli luonto kylvää siemenet mehtään. Sitten tulee suvi, pakkanen ja kauhea tuuli ja silloin lähtee siemen lentoon kävystä, kertoi Heikkinen.

Ensimmäinen tuisku oli pari viikkoa sitten, toinen toissa viikonloppuna ja tämä kolmas, harjainpyry on sitten ensi viikolla.

- Tästä kolmannesta tuiskusta lasketaan kevääntuloaika. Maaliskuun alussa otetaan koivunoksat sisälle pirtinpäydälle maljakkoon. 95 % varmuudella pitää paikkansa se, että niin monta vuorokautta kuin kestää koivunoksan tulo hiirenkorvalle, yhtä monta viikkoa on sulaan maahan, muistuttaa Heikkinen.


Puhdasta lunta lupaa Heikkinen kaikille lomalaisille riittävästi. Ulkoiluunkin keli on mitä mainioin ja kannattaa tulla Kainuuseen hiihtämään.

- Meleko mukavat kelit tulevat, ei hirmu pakkasia, mutta kyllä aamulla kirahtaa pakkaselle, sanoo Heikkinen ja kehottaa seuraamaan puun pintaa. Se kun hikoaa ennen Mattia, niin kolmen päivän päästä on lumituisku. Se pitää paikkansa, seuratkaapa vaikka, kehottaa Heikkinen.
Ennustus (17.12), muokattu 23.12

"Jouluksi pakastuu sittenkin",
ennustaa sammakkoprofessori, vaikka vielä marraskuun alussa näytti siltä, että joulusta tulee nuoskea ja lämpimähkä.

- Niinhän siinä kävi, että kolmekymmentä vuotta taaksepäin otin samat merkit, jotka eivät nyt ihan pitäneet, vaan tämä lauha sää tuli viikkoa liian aikaisin. Vaan eihän tämä kuitenkaan kovin paljoa heitä. Pitkä laskelma tuli tehtyä ja ihan jo rupesi lopussa tympäisemään, harmitteli Heikkinen.

Siksipä joulun sääennustetta on nyt säädetty uudelleen ja nuoskan sään aikaistuttua myäs sää kylmenee aikaisemmin.

- Vähän satelee lunta ja pakkasta tulee olemaan 8-15 astetta, vaihtelee paikasta riippuen, muttei niin kova pakkanen kuin viime jouluna. Joku päivä saattaa joulun jälkeen olla lauhaakin, toteaa Heikkinen.

Pakkaskausi jatkuu myäs uuden vuoden vaihteeseen. Erilaisten sään ennustuskilpailujen vuoksi Heikkinen ei mielellään anna tarkkaa lämpätilaa vuodenvaihteeksi, mutta suostuu kuitenkin raottamaan sääverhoa hieman.

- Kahdeksasta kahteentoista astetta. Pakkasta, pikkaisen lauhtuu joulusta, paukauttaa Heikkinen.

Talven lumimäärä pysyy edelleen Heikkisellä ennallaan.

- 60-70 senttiä koko talvena, kolmasosa on nyt jouluna. Tammikuulla puolenkuun ruissuven jälkeen sataa lunta ja sitten pakkasta on kolmisen viikkoa ja hipoo kolmeakymmentä viittä astetta. Kylmä kausi jatkuu helmikuun loppuun saakka. Väliin tulee lunta, mutta on pitkä kylmä kausi ja sitten tulee myräkät, uhkaa Heikkinen.

Lopuksi Heikkinen toivottaa oikein Hyvää Joulua kaikille netin lukijoille ja kehottaa tutkimaan säätiloja ja seuraamaan tarkasti luonnon merkkejä.

- Jos sääasiat kiinnostavat enemmän, ottakaa yhteyttä, tulen kyllä kertomaan lisää minne päin Suomea tahansa, sanoo Heikkinen ja yhteystiedot läytyvät tältä sivulta etusivulta.


Joulumyrsky unohtui sammakkoprofessorilta!

Sammakkoprofessori Taisto Heikkinen harmitteli jouluviikon sääennusteesta unhotunutta joulumyräkkää.
Karpon ohjelmassa syksyllä Taisto kertoi ennusteessaan joulunaluksen myrskystä, mutta nyt se yksinkertaisesti unohtui.

- Et sinäkään muistuttanut. On tässä kaksi toheloa, minä en muista ja sinä et tiedä, moitiskeli Heikkinen joulun alla toimittajaa.
Ennustus (10.11)

Nuoskea joulu,
ennustaa sammakkoprofessori keskellä pimeää marraskuuta.

- Talavihan tässä alkaa tulemaan. Se tulee marraskuun viimeisellä viikolla. Kylymää ja satelee räntää, mutta sitten se lumi jo tarttuu.

Aikaisemmin alkusyksyllä Heikkinen arveli, että talvi saattaa tulla aikaisin, jos se lähtee tulemaan lokakuussa, mutta muutoin se ei tule edes marraskuussakaan.

- Pakkastalvihan tästä kehittyy. Tämän vuoden aikana on tullut 1800 milliä vettä, kun lumikin muutetaan vedeksi. Puolet siitä vesimäärästä kuuluu jo ensi vuoden puolelle. Vai pitäisikä se sademäärä laskea viime vuodelle, viisasteli Heikkinen.

- Varmastihan sitä tulee vielä jouluun mennessä jotakin, lunta ja rämppää, arveli Heikkinen.

Kylmä tarttuu maahan marraskuun aikana ja pysyvästi.

- Itsenäisyyspäivän tienoilla kummasti kenkä jo natisee, pakkasta jo tulee olemaan, sanoi Heikkinen.

Talvesta ja sen lumimäärästä Heikkinen veikkaa varsin vähälumista. Lumikola saa näillä näkymin olla melkoisen vähillä täillä ensi talven aikana.

- Ei varmasti tule paljoa, 60-70 senttiä koko talvena. Joulun aikana saattaa sataa lopsuttaa märkää lunta. Joulusta tulee muutenkin nuoskea keli.
Joulukuulle tulee kuitenkin kovatkin pakkaset. Tammikuulla vakituisen 10.-15. päivän välisen suven jälkeen on odotettavissa kuun lopulle ja helmikuulle kovia pakkasia, sanoo Heikkinen

ja muistuttaa, että Karpoa kannattaa katsoa kuun lopulla 27. päivänä, silloin tulee mielenkiintoista asiaa televisiosta.

Ennustus (8.8.)

Loppukevään ja alkukesän
ennustusten hienoisten epätarkkuuksien jälkeen sammakkoprofessori Taisto Heikkisen heinäkuun ja alkaneen elokuun ennustukset ovat osuneet hämmentävän kohdalleen. Heinäkuusta Heikkinen ennusti kosteata, epävakaista, mutta lämmintä ja elokuuksi hän ennusti kolmen viikon helteitä, joten ainakin tähän saakka on ennuste ollut oivallinen.

- Ihan kivasti ja mukavasti on tämä ennuste pitänyt paikkaansa. Keväällä kylmä jakso lipsashti vähän liian pitkäksi, mutta sen jälkeen on mennyt sataprosenttisesti kohdalleen niin kuin pitikin, vakuuttaa Heikkinen.

Hellejakso on alkanut tällä kertaa Lapista päin, siellä on ollut jo 13 hellepäivää ja tämä hellejakso alkoi 27.-28.7.

- Viime viikolla on ollut hellepäiviä jo etelässäkin ja täälläkin on lämpämittari hivuttautunut viime viikolla 25 asteen tuntumaan. Tätä kuivaa ja kuumaa hellejaksoa riittää sitten ne luvatut kolme viikkoa yhteensä, toteaa Heikkinen.

Tulevan syksyn säistä Heikkinen on nähnyt ensimmäiset merkit ja ne viittaavat aikaiseen talven tuloon. Syynä ovat viimeaikaiset tulvat, jotka ovat nostaneet järvien vedenpinnan korkealle.

- Nämä tulvat ovat huuhtoneet sen keväisen märkärannun järvistä pois ja samalla uputtaneet lumpeenvarret. Tavallisesti tämä tapahtuu vasta syyskuussa, mutta tänä kesänä se tapahtui jo elokuussa. Tämä viittaa aikaisempaan talven tuloon, tuumiskelee Heikkinen, mutta ei ryhdy vielä sen tarkemmin ennustamaan syksyn säitä.

- Lumisademerkkejä ei vielä ole näkynyt, mutta vähän viittaisi siihen, että napakka pakkastalvi olisi tulossa, raottaa Heikkinen tulevaa säätilaa.

Viime kesänä Heikkinen ennusti tästä kesästä kovin sateista ja pelotteli keväälläkin, että vilja saattaa jäädä pellolle.

- Kyllä kato on uhkana, märkää oli keväällä kylvettäessä ja on vieläkin. Tämähän oli se ensimmäinen niistä seitsemästä peräkkäisestä sadekesästä, jotka minä ennustin jo vuosi sitten, muistuttaa Heikkinen ja toteaa, että nyt kannattaa nauttia näistä elokuun helteistä, kun niitä vielä piisaa.

Ennustus (21.6.)

Lämmin juhannus
lupaa sammakkoprofessori koleahkon kesäkuun jälkeen.

- Se kolmen viikon kylmä jakso toukokuussa oli niin kuin pitikin, mutta se lipsahti parilla viikolla ylitse, myäntää Heikkinen, mutta lupaa juhannuksesta alkaen leppoisia, joskin kosteita ilmoja.

- Juhannuksena on aika lämmintä, ukkoskuuroja saattaa olla ja vettä sadella ainakin ajoittain. Lämpätila on kahtapuolen pariakymmentä astetta, mutta hellelukemiin asti ei ainakaan täällä pohjoisessa kyllä ylletä, epäilee Heikkinen.

Heinäkuusta Heikkinen ennustaa kosteata, mutta lämmintä.

- Epävakaista on ja vettä sataa, mutta lämmintä on kuitenkin, vähissä vaatteissa kyllä pärjää. Lakkasadostakin näyttää tulevan kohtuullinen. Elokuussa on sitten kolmen viikon helteet, muistuttaa Heikkinen ja varottaa vielä kerran kaikkia juhannuksen viettäjiä, että humalassa ei missään nimessä saa mennä vesille.

Ennustus (19.5.)

Lomasäät kesäkuussa
Sammakkoprofessori Taisto Heikkisen vappusäät osuivat lähes sataprosenttisesti kohdalleen.

- Kato, eikä ollutkin melko haalea vappu ja heti sen jälkeen lämpesi kunnolla. Sitten karaisi kylmäksi, kuten pitikin, ja nyt sitten odotellaan kesäkuun lomahelteitä, muistutti Heikkinen menneestä ja viitoitti jo tuleviin kesäsäihin.

Tulevasta säästä Taistolla on edelleen vakuuttavaa tietoa:

- Nyt kyllä pitäisi sataa vähäsen ja se kesän paras lomasää alkaa 27.5. ja kestää 20.6. saakka. Kesäkuun alku on hirveän hyvää ilmaa. Silloin tulee kesän parhaat lomasäät, on oikein lämmintä ja hyvää ilmaa kahden ja puolen viikon jakson. Sitten on taas nippi näppi, tuleeko juhannuksesta sateinen ja kylmä. Saattaa olla, että juhannuksena pitää kokolla olla villapaita päällä, pelottelee Taisto.

Heinäkuusta Taisto edelleen ennustaa sateista. Kevään kuivat ilmat ovat saaneet sammakotkin sekaisin.

- Tienvarren ojat ovat olleet kuivia ja sammakot eivät ole päässeet kutemaan. Luvanjärvessäkin änkeävät verkkoihin ja niitä sitten päästelin rannalle ja nehän hyppivät kuin poikamiehet keväällä. Haukikaan ei tullut kutemaan helteiden aikana, vaan vasta nyt, samoin ahvenen kutu odotti viileämpiä kelejä, totesi Heikkinen.

Ennustus (26.4.)

"Haalea" vappu,
povaa sammakkoprofessori edelleenkin Taisto Heikkinen alkaneen kevään merkittävän juhlan säätilaksi.

- Huhtikuun kelit menivät niinkuin ennustin, alkukuusta oli hyvät ilmat ja sitten on ollut kylmää. Se on nippi näppi, miten vapuksi lämpiää. Onko naiset retongissa ja minihameessa? Sisällä kyllä tarkenee, mutta ulkona on siinä ja siinä tarkeneeko vähissä vaatteissa, sanoo Heikkinen.

Vapun jälkeen Heikkinen lupaa taas parempia kelejä.

- Vapun jälkeisellä viikolla lämpiää ja sitä riittää parisen viikkoa, silloin rutasoo lumet pois ja repii järvet auki. Sitten tulee taas loppukuulle kylmä jakso. Rapsii niin, että missä lunta on jäänyt, tulee soidinhanget.

- Kesäkuun alku on hirveän hyvää ilmaa. Silloin pitäisi ihmisillä ajatella jo lomanpitoa, on oikein lämmintä ja hyvää ilmaa kahden-kahden ja puolen viikon jakson. Sitten on taas nippi näppi, tuleeko juhannuksesta sade ja kylmä. Siinä on ihan samanlainen kausi kuin nyt nämä kaksi kuukautta. Saattaa olla, että juhannuksena pitää kokolla olla villapaita päällä, pelottelee Taisto.

Heinäkuusta Heikkinen ennustaa sateista. Näin kuivan kevään jälkeen pitää hänen mukaansa jossain vaiheessa sataa vettäkin.

- Se sade saattaa se sitten sellaista, että se ei mitenkään valtavaa ole, mutta kuitenkin tuhhuuttaa joka päivä vähäsen. Lämpää on kuitenkin, vakuuttaa Heikkinen.

Elokuusta tulee Taiston mukaan lämmin, mutta tähän palataan myähemmin kesäsäissä.
Ennustus (31.3.)

"Haalea" vappu,
povaa sammakkoprofessori Taisto Heikkinen alkaneen kevään merkittävän juhlan säätilaksi.

- Pari viikkoa tulee olemaan huhtikuussa poutajaksoa ja sitten pari viikkoa sataa ja kylymää ravvauttaa. Se on siinä, kerkiääkä vapuksi lämmetä, mutta ainakin sellaista haaleata ilmaa, vesi- ja räntäsadetta tulee olemaan. Ei oikein kehuttavalta näytä. Toukokuun lopulla tulevat sitten juluman kylymät ilimat, sanoo Heikkinen.

Kesän säästä Heikkisellä on ennustaa alussa hyvää lomailmaa, mutta sitten on luvassa sateita. Huhti-toukokuussa hän lupaa parin viikon jaksoissa poutaa ja sateita.

- Kesäkuun alku on hirveän hyvää ilmaa. Silloin pitäisi ihmisillä ajatella jo lomanpitoa, on oikein lämmintä ja hyvää ilmaa, mutta sitten kelit huononevat. Siinä kinttaalla on, tuleeko juhannuksestakin haalea, pohtii Taisto.

Lunta on Heikkisen merkissä 80-86 cm, enimmillään lunta on ollut 93 senttiä eli tammikuun 7. päivän ennustuksessa Heikkisen lupaama 90 senttiä Hyrynsalmella pitää paikkaansa, Puolangalle luvattu metri on tarkasti vielä mittaamatta.

- Jänis oli aamulla syänyt parikymmentä senttiä haapaa lumirajan yläpuolelta. Siitä tietää, että vaaksan verran saadaan uutta lunta ennen kuin kevät tulee. Rekikelit tulevat vielä, lupaa Heikkinen.

Keväisen lumenlähdän Heikkinen ennustaa tapahtuvan aikaisin. Ensimmäisen paastoviikon aikaiset myrskyt ennustavat myrskyistä ja tuhoisaa kesää. Tähän Heikkinen palaa vielä ennen kesää.

- äitienpäivänä on oikein hyvä ilma. Puolivälissä toukokuuta on lumi melko vähissä, mutta sitten tuleekin se takatalvi, povaa Heikkinen.

Ennustus (7.1.)

Sammakkoprofessori Taisto Heikkisen joulun "mukavat pakkassäät" osuivat kohdalleen, ja monipuolista talvisäätä on luvassa myäs jatkossa.

- Melkein samanlaista tulee olemaan sitten uutenakin vuotena, läppästä keliä tulee olemaan, lunta sataa ja oikein mukavat hiihtokelit pukkaa, toteaa Heikkinen.

Tämän talven lumimäärästä Heikkinen paljastaa seuraavaa:

- Lunta tulee metri Puolangalla, minulla täällä Hyrynsalmella saattaa tulla ehkä 90 senttiä, enteilee Heikkinen talven lumimäärää ja haluaa lopuksi kiittää kaikkia lukijoita tästä vuodesta.

- Kiitoksia oikein paljon kaikesta palautteesta ja oikein hyvää uutta vuotta kaikille Puolanka-lehden lukijoille.

Ennustukset 2003 -->
Ennustus (27.11.)

Sammakkoprofessori Taisto Heikkisen talventuloennuste osui kohdilleen. Lokakuussa hän lupasi, että kun talvi ei tule lokakuussa, ei se tule marraskuussakaan. Lokakuussa Taisto ennakoi, että marras-joulukuun vaihteessa talvi sitten lopullisesti tulee ja siltä ainakin maanantain ja tiistain lumimyräkän jälkeen näyttää.

- Vähäsateinenkin oli tuo lokakuu ja marraskuu, kuten ennustin, vielä jäi reilut 35 senttia Luvajärvestäkin vedenpinta normaalia alemmas, totesi Heikkinen.

Heikkinen totesi, että talvi voidaan katsoa nyt alkaneeksi.

- Tulipahan reilut kolmekymmentä senttiä uutta, puhdasta, valkoista ja komiaa lunta, ihasteli Taisto eilen aamulla. Ensi viikolla kun käy pakkanen, niin nyt satanut lumi suojaa mukavasti vesiputkia, totesi Taisto tyytyväisenä.

Jouluna on lunta tasaisesti koko maassa, lupaa Taisto pilke silmäkulmassa. Auringon myrskyäminen ja sen jälkeiset revontulet pistävät sammakkoprofessorin enteilemään joulukuulle markkinasuvia.

-12.-13. päivä joulukuuta saattaa käydä niin, että tulee markkinasuvet. Ennenvanhaan sanottiin markkinasuveksi näitä joulukuulle sattuvia suojakelejä, opastaa Heikkinen nuorempia. Muutoin joulukuulla satelee lunta hiljalleen, samoin uutena vuotena. Pakkasta saattaa olla parisenkymmentä astetta, mutta kyllä se kolmeenkymmeneen taitaa pysähtyä tänä vuonna, enteilee Heikkinen. Hyrynsalmen kuntaliitoksesta Suomussalmen kanssa Heikkisellä on selvä kanta, toiseksi juntusrannaksi ei Hyrynsalmea haluta eikä hän usko Hyrynsalmen valtuuston niin päättävänkään.


Ennustus (22.10.)

Sammakkoprofessori Taisto Heikkisen lokakuun lumentuloennuste osui 15. päivän osalta kutakuinkin kohdilleen, mutta aivan lokakuun alun ensilumen tulo jäi Heikkisen mukaan roikkumaan pohjoiseen eikä yltänyt aivan tänne saakka.

- Minä en oikein tiedä mikä siinä petti, mutta tämä viidestoista päivä osui kyllä kohdalleen, totesi Heikkinen.

Lokakuun säätila tulee hänen mukaansa olemaan kylmä.

- Kylymää on toista viikkoa. Kun tuuli meni pohjoiseen ja oli siellä kolme päivää, niin se karuilee parisen viikkoa, sanoi Heikkinen.

- Ensi viikolla keli alkaa hiljalleen lauhtua. Kun talvea ei tule lokakuulla, ei sitä tule marraskuussakaan. Satelee ja kylmää, mutta tuleeko kunnolla vettä, sitä ei osaa sanoa, pohtii Heikkinen, joka kehoittaa jo nyt viimeistään kääntämään veneet kumolleen ja muistuttaa vielä kaikkia tiellä liikkujia siitä, että heijastinta on nyt käytettävä, niin autoilijoiden kuin nuorimmista vanhimpiin tiellä liikkujiin.


Ennustus (Puolanka-lehti 17.9.)

- Ensilumi sataa ylihuomenna,

lunta ja räntää tulee torstain ja perjantain eli 18. ja 19. päivän aikana.
Tuolloin yän aikana kylmeää ja tulloo erittäin liukkaat kelit,
jotka ovat erittäin vaaralliset automiehille, paukauttaa sammakkoprofessori Taisto Heikkinen ensilumenennustuksensa.

- Tänä maanantai-aamuna (15.9.) auringonpuna näkyi vain kymmenen minuuttia ja sitten se hävisi. Siitä ei mene kuin kolme, neljä päivää lumentuloon, ennustaa Heikkinen.

Toinen lumi sataa jo 3.10., jolloin on myäs erittäin huonot kelit.

- Sillon pittää olla jo nastarenkaat melkeen joka autossa,
varoittelee Heikkinen.

- Kolmannen kerran lunta tulla hutkahtaa 15.10. Sitä tulee jo enemmän, jokohan pitää välillä auratakin? epäilee Heikkinen.

Taisto muistuttaa ennustuksestaan, jonka mukaan toinen kesä yrittää tulla syyskuussa,
ja sää kävikin lämpimänä.

- Marjamiehet valittivat, että oli liian kuuma, ei jaksanut poimia, heittää Heikkinen.

Tulevan talven ja lumentulon nopeuden Heikkinen sanoo nähneensä sammakkonsa käyttäytymisestä.

- 10.9. sammakko hävisi talavitelolleen, meni monttuun, jossa se on kyllä kevääseen saakka. Kyllä luonto tietää, millon tulloo kylmä, muistuttaa Heikkinen ja kehottaa nostamaan äkkiä puolukan-hintaa, sillä räntäsateiden ja lumentulon myätä loppuu marjanosto, kun puolukat ovat lumen alla.


Ennustus (Puolanka-lehti 14.8.)

Sammakkoprofessori Taisto Heikkisen ennustus kesän lämpäjakson päättymistä osui kohdalleen.

- Sehän se oli se kolme viikkoa ja kolme päivää, eikä ollutkin, varmisti sammakkoprofessori.

- Sitten ilmojen piti jäähtyä ja niin kävikin, mutta taitaa venyä peijakas liian pitkään. Ensi keskiviikkona sorsajahdin alkaessa on yli 20 astetta lämmintä ja poutakeli.

- Kuivaa on, vettä ei tule, luonnonmerkit viittaavat siihen. Esimerkiksi ampiaisenpesä on maassa ja ampiainen ei tee pesäänsä veteen, paljastaa sammakkoprofessori yhden niistä merkeistä, joihin ennustus perustuu

- Elokuu on kuiva, jokunen sadekuuro tulee ja sitten lämpenee. Syyskuulla sitten tulee vettä, mutta ei millään kerkiä tulla niin paljon kuin pitäisi. Toista metriä pitäisi sataa vettä, että pohjavedet ja järvien vedenpinnat olisivat normaalilla tasolla. Meillä on huutava vesipula tänä syksynä, varoittelee Heikkinen.

Hän suosittelee nyt vesiosuuskuntien perustamista elo-syyskuun aikana. Kaivoja pitäisi tehdä nyt.

- Muuten se on marras-joulukuulla ja kevättalvella kauhea hätä. Minä kehottaisin ihmisiä nyt yhteistyähän. Missä vaan on mahdollista perustaa vesiosuuskuntia, niin nyt se kannattaisi tehdä, neuvoo sammakkoprofessori.

Tulevasta syksystä ja talven tulosta Heikkinen kertoo seuraavaa:

- Syyskuulla sataa vähän vettä, lokakuulla tulee vähän lunta ja räntää ja loka-marraskuun vaihteessa tulee sitten talvi ja silloin vesipula valmis.

- Tilanne on sellainen, että meillä tulee Kainuussa olemaan yleisesti toista metriä lunta. Minusta se on paljon. Merkit viittaavat siihen, että tulee olemaan useampikin lumivuosi peräkkäin. Tulee pyryvuosi, ja nyt pitäisi aurausurakoitten laskijoitten ottaa tämä huomioon. Pihlajanmarjoja on nyt niin vähän, että lunta tulee varmasti viime vuotta enemmän, toteaa Heikkinen.

Näiden kolmen kuivan kesän jälkeen Heikkinen muistuttaa edelleen siitä,
että tulevat vuodet ovat sitten märkiä:

- Meillä tulee nyt sitten seitsemän rätästalvea ja märkää kesää. Kesät ovat märkiä ja maataloudessa saattavat kylvähommat epäonnistua. Jossain kohdin se ottaa kymmenen vuoden sisällä tämän vesimäärän tasoihin. Toukokuusta elokuun puoleenväliin mennessä 170 milliä satoi vettä, kun se normaalisti pitää olla 350 millin huitteilla, muistutti Heikkinen.

Metsästäjille Taistolla on toivomus. Nyt kun metsäkanalintuvuodesta on tulossa harvinaisen hyvä, niin metsämiesten pitäisi osata säästää varsinkin metsopoikueita.

- Metso pitäisi rauhoittaa nyt, kun metsotilanne on nyt näin hyvä. Monen monituisen lamavuoden jälkeen on nyt hyvä lintuvuosi. Niitä ainuita lintuja ammuttiin viime vuosina ja nyt kun on 7-9 linnun poikueita, pitäisi malttaa olla ampumatta näitä lintuja. Heitettäisiin rauhaan, niin olisi meillä kahden vuoden päästä hyvä metsokanta, sanoo Heikkinen.


Ennustus (Puolanka-lehti 30.7.)

Kolme viikkoa ja kolme päivää kestää tämä hellejakso, joka on nyt kestänyt 17 vuorokautta, totesi sammakkoprofessori Taisto Heikkinen maanantai-iltana.

- Ilimat on olleet hyvät. Keväällä kun oli kolmen viikon ja kolmen päivän pakkaset niin se tiesi tätä hellejaksoa, joka on yhtä pitkä ja kestää ensi viikolle saakka. Sitten on se sadejakso. Vettä tulee kuitenkin aivan vähän, joka päivä pikkusen tirruuttaa, mutta kunnon tulvia ei tule. Sitten tulee taas se toinen hellejakso, kertoi Heikkinen.

Kesän sateen ovat jääneet niukoiksi.
Kesäkuussa satoi 22 milliä vettä ja nyt heinäkuun aikana on tullut vain 20 milliä vettä.

- Harvinaisen kuivaa, 80-90 milliä puuttuu kummankin kuukauden vesimäärästä. Puroja kun kahtoo, niin ei enää tiedä minnepäin se puro juoksee. Pelkään, että syksyllä tulee olemaan paha vesipula. Ei se millään ehi sataa niin paljon vettä syksyn aikana.

Syksy on Heikkisen mukaan vähäsateinen - valitettavasti.
Talveksi kelit muuttuvat vasta marraskuussa eli selvästi viime vuotta myähemmin.

- Aika vähiksi jäävät sateet, puolukkasadosta tulee aika niukka, mustikka on nyt kuitenkin saanut vähän kokoa. Sieniä ei tule juuri lainkaan näin kuivalla ja jos sykyyn menee, niin halla vie loput sienet. Kolme on näitä kuivaa kesää ollut ja sitten tulevat ne seitsemän märkää kesää, näinhän minä olen koko ajan ennustanut, muistuttaa Heikkinen.


Ennustus (Puolanka-lehti 2.7.)

"Pikkubikinit ja kärpäslätkä", siinä oikea varustus ensi viikonlopun sään varalle, sanoo sammakkoprofessori Taisto Heikkinen. Juhannus- ja kesäsäät ovat olleet sammakkoprofessorille vähän hankalia, sillä kesän lämmin sää on viivästynyt vaikka mistä syystä.

- Helteet alkoivat, mutta vähän liian myähään. Ei tässä mitään hätää, aikataulussa ollaan melko lähellään. TV Ykkänen ennusti ennen juhannusta, että Pohjois-Suomessa on juhannuksena lämmintä yksitoista astetta, mutta aattoiltana oli jo kaksikymmentä ja pyhänä 22-23 astetta. Silläkin se meni kyllä ennustus poskelleen. Valtion laitteet ja kalliit vehkeet ja minulla ei ole kuin sammakko ja säätikku, viisasteli Heikkinen.

Taisto Heikkinen saapuu Rokuliin selvittämään loppukesän säitä ja vakuuttamaan kansalaiset siitä, että säiden ja sääilmiäiden seuraaminen kannattaa.

- Ukkoskuurojen mahdollisuus on ensi viikonloppuna, mutta 25 astetta helottaa lämmintä, tyynen puolella saattaa olla jo 27 astetta. Rupeaa jo päivettymään, mutta karva ei vielä pala, vaan vasta elokuussa.
- Näillä näkymin seuraavat kolme viikkoa ovat hellettä. Säämerkkejä kannattaa seurata kuun vaihteet erityisen tarkkaan, sillä sieltä osin näkyvät tulevien viikkojen kelit, joskaan ei aivan kaikki, muistutti Heikkinen.

Taiston kevätsäät osuivat niin hyvin kohdalleen, että Rokulissa hän mielellään kertoo niiden taustoista.

- Siellä meidän jäidenlähtäveikkausjärven rannallahan sitä Rokulia vietetään, varmistaa Heikkinen ja muistuttaa, että kärpäslätkäkelit ovat sekä lauantaina että sunnuntaina ja jos ukkoskuuro sattuu kohdalle, niin silloin pitää kämpiä telttaan tai huoneeseen suojaan.Ennustus (Puolanka-lehti 17.6.)

20-25 astetta juhannukseksi lupaa sammakkoprofessori Taisto Heikkinen ja harmittelee sitä, että kymmenenneksi päiväksi kesäkuuta luvattu kunnon kesän alkaminen on viivästynyt.

- Saastepalli on täällä Norjan, Ruotsin ja Suomen päällä, samanlainen kuin oli Saksan päällä viime kesänä. Kyllä se pentele myähästyi tämä kesän tulo. Eihän tästä tule mitään muuta kuin hallakesä, ollaan kaksi viikkoa kasvillisuudessa myähässä, harmitteli Taisto Heikkinen luvaten ilman lämpiävän juhannukseksi.

Heikkinen ei kuitenkaan anna periksi sille, että kesästä tulee vielä lämmin, vaikkakin sateinen.

- Vettä sataa välillä, mutta lämpenee kuitenkin. Heinäkuun puoliväliin on sitten lämmintä ja sen jälkeen tulee parin viikon sadejakso, jonka jälkeen tulee uusi hellejakso, jos vain tämä saastepalli saadaan tästä hävitettyä. Ihmetyttää kyllä, luonnonmerkkiin ei nyt voi oikein luottaa, tuhisi Heikkinen.

Lämmin keli pikkusateinen ja mahdollisine ukkospuuskineen pistää Taiston varoittamaan juhannuksenviettoa ja pysymään vesillä selvänä. Taisto toivottaa hyvää juhannusta kaikille ja muistuttaa vielä veneilyn ja ukkospuuskien vaaroista ja varottaa liikkumasta vesillä muuten kuin selvin päin.


Sammakkoprofessorin ennustukset kohdillaan! (16.5.)

- Jäät lähtivät Luvanjärvestä torstaina 15.5., kuten jo kaksi kuukautta sitten lupasin, totesi sammakkoprofessori tyynesti perjantaina 16.5.

Puolankajärvestä jäät lähtivät 14.-15. päivien välisenä yänä, eli edelleen sammakkoprofessorin ennustusten mukaan, vaikka hän pilkkikisoissa taipuikin laskemaan arviotaan kymmenennen päivän tienoille. Muutoinkin kevään kovin epävakaisen myrskyisät säät ovat olleet ennustajalle mieleen, koska hän on juuri niin maaliskuussa ennustanut.

- Tämän loppuviikon viilenevät ilmatkin menivät aivan nappiin. Alkuviikossa oli vielä lämmintä, mutta tästä eteenpäin ollaan taas epävakaissa ja viileissä ilmoissa loppukuun aikana, muistuttaa Heikkinen aikaisempia ennustuksiaan.Ennustus (Puolanka-lehti 14.5.)

Kelit kylmenevät, muistuttaa Heikkinen alkuviikon lämpimiin tottuneita. Maaliskuussa kun kahta puolta kasvavaa kuuta oli pakkaset, merkitsee se Taiston mukaan koleaa toukokuuta.

- Puoliväli kuuta lähestyy ja silloin alkaa ilmat taas jäähtyä. Jos loppuviikolle sattuu kolmen päivän kylmä jakso, sitten se on sitä koko loppukuun ja kesäkuun 10:een päivään saakka. Joku lämmin päivä saattaa väliin sattua, mutta muuten on koleaa. Kesäkuun 10:nnen päivän jälkeen alkaa se luvattu neljän viikon hellejakso.

- Ukkosrintamia käy välillä, mutta sehän on lomalaisille vain virkistystä. Lämmintä on sellaiset 30 pykälää, ainakin. Ei kesästä hullumpi tule, vakuuttaa Heikkinen, joka maanantaina oli muokkaamassa perunapeltoa, muttei aikonut loppuviikon kylmien kelien takia pistää varhaisperunaa pilaantumaan peltoon.

Hellejaksoa riittää 6.-7.7. saakka, jonka jälkeen seuraa kolmen viikon sadejakso.

- Elokuussa pullahtaa taas helteeksi, lämmintä on 23-27 asteen välillä.

Hirveän lämmin juhannus, sanoo Heikkinen vakuuttuneena.

- Juhannuksena Kaakkois-Suomessa voi olla ukkosrintama, mutta se ei ehdi ihan tänne. Lämmintä on 25-30 välillä ja sehän on oikein lämmintä. Kaakkoistuuli puhaltaa oikein mukavasti.

Kevään ennustukset ovat Taistolla osuneet melko mukavasti kahdilleen. Vaikka jossain on ollutkin heittoja, ne eivät häntä lainkaan harmita.Ennustus (Puolanka-lehti 6.5.)

Koleaksi jäi vappusää, valitteli Taisto hieman harmaaksi jäänyttä vappusäätä.

- Enpä osaa sanoa, miksi se jäi noin koleaksi tuo vapun sää totesi sammakkoprofessori. Tuuli oli kuitenkin itä-kaakosta ja se enteilee kesäksi mannerilmastoa ja lämmintä, mutta kuivaa kesää, sanoi Heikkinen.

Jäitten lähtä tapahtuu puolivälissä kuuta, Taisto oma ennuste pitää edelleen kutinsa, vaikka hieman hän antaa varauksia sen suhteen, että puolivälissä kuuta saattaa jäitä vielä olla järvissä.

- Saattaa siinä jonkun päivän heitto tulla, mutta eivätkähän ne jäät säily puoleenväliin kuuta asti ainakin, vai joko ne jäät tänään lähtivät Puolankajärvestä, kysäisi kurillaan Heikkinen maanantaina.Ennustus (Puolanka-lehti 22.4.)

Lupsakkaa vappusäätä, lupaa sammakkoprofessori Taisto Heikkinen vapuksi.

- Lämmintä on viidestä kymmeneen astetta, vähän pilveilee, jokunen sadekuuro saattaa tulla, mutta yleisesti oikein lauhkean ja mukavan tuntoinen vappusää, sanoi Taisto Heikkinen.

Vapulta ilma lämpenee siten, että pari viikkoa on lämmintä, kunnes tulee taas kylmä jakso toukokuun puolivälissä.

- Mutta ne jääthän lähtevät 13.-15. toukokuuta edelleenkin, se on niin kuin tilattu se aika. Tähän on puolankalaistenkin tyydyttävä, velmuilee sammakkoprofessori ja toteaa, että riskimmät ehtivät tervata veneensä, mutta että niitäkin kelejä on vielä tiedossa, vaikkapa vapunpäivänä.

Tämänhetkinen vesitilanne huolestuttaa edelleen Heikkistä.

- Meillä ei ole tulvavettä, vapun aikana täällä Luvajärvessä on parikymmentä senttiä. Minä en muista kuuteenkymmeneen vuoteen näin alhaista vesimäärää, sanoo Heikkinen.

Kesä alkaa 10. kesäkuuta, toteaa Heikkinen jämptisti jälleen kerran.

- Neljän viikon hellejakso. Ukkosrintamia käy välillä, mutta sehän on lomalaisille vain virkistystä. Lämmintä on sellaiset 30 pykälää, ainakin. Ei hullumpi kesästä tule, vakuuttaa Heikkinen.

Hellejaksoa riittää 6.-7.7. saakka, jonka jälkeen seuraa kolmen viikon sadejakso. Kesästä tulee Heikkisen mukaan melkoisen kuiva. Mansikka- ja perunamaitakin joudutaan kastelemaan, kuurosateet menevät hänen mukaansa koko kesän sitä juottia, mistä ne lähtevät kulkemaan.

- Saa se kyllä sataakin, lämmintä on ja muuten mukavaa säätä. Minkä se kesän aikana sataa 5-10 milliä, poutajakso ja auringonpaiste kuivaa sen heti.
- Elokuussa pullahtaa taas helteeksi, lämmintä on 23-27 asteen välillä.

Hirveän lämmin juhannus, sanoo Heikkinen vakuuttuneena ja muistuttaa vielä muutamasta kesän säähän olellisesti liittyvästä asiasta.

- Juhannuksena Kaakkois-Suomessa voi olla ukkosrintama, mutta se ei ehdi ihan tänne. Lämmintä on 25-30 välillä ja sehän on oikein lämmintä. Kaakkoistuuli puhaltaa oikein mukavasti.
- Myrskyt ovat muuten kesäaikana hirveän suuria. Hallaa ei tänä kesänä tule ja tuuli tulee olemaan lounaasta koko kesän. Missä vappuna tuuli, siellä se on suurimman osan kesää ja se on myäs ukkosrintaman alueella tuo lounaistuuli, varoittelee Heikkinen jääden odottelemaan ensi viikon lehteä ja jäiden lähtää.


Ennustus (Puolanka-lehti 5.4.)Sammakkoprofessori Taisto Heikkisen lupaus hyvistä ulkoilu- ja hiihtolomakeleistä piti tänä keväänä
paikkansa jetsulleen. Myäs lumimäärä, jonka piti olla 65-70 senttiä oli Taiston
mittauspisteessä maaliskuun lopussa perjantaina tasan 70 senttiä,
joten siitäkään ei tänä vuonna pääse kukaan huomauttelemaan. Näin Taisto ennusti tammikuussa:


- Jokunen sentti lunta tietysti tulee, mutta melko lähellä 70 senttiä tullaan maaliskuun lopussa olemaan. 15-18 senttiä tulee enää lunta, lupaa Heikkinen helpotusta lumenluojille.


Alkanutta kevättä huhti-toukkokuussa Heikkinen kuvaa yhdellä sanalla sateiseksi:

- Joka päivä sataa vähäsen, milloin lunta, milloin räntää, milloin vettä. Kaksi kuukautta tulee joka päivä jotain. Kevät ja kesäkin tulee olemaan tuulinen. Viikot 13 ja 14 kun olivat myrskyisiä, niin edessä on myrskyinen kesä, sanoi Heikkinen.


Huhtikuun loppupuolella nähdään Heikkisen mukaan vielä yksi kunnon lumipyry.

- Jänis oli syänyt pajunoksaa vähän liian ylhäältä ja sen se peittää vielä lumella, sanoi Heikkinen.
- Huhtikuun lopussa tulee sateiden seassa kylmä jakso. Se on Vapun hujakoilla, sataa lunta ja räntää ja tuuli on pohjoisessa. Sama jakso on toukokuun lopulla. Silloinkin tulee viikon kylmä jakso, jolloin sataa lunta ja räntää, ennustaa Heikkinen.


Lumet lähtevät vasta toukokuun loppupuolella ja jäät lähtevät järvestä toukokuun puolivälissä
eli paria viikkoa viime kevättä myähemmin.

- Järvet aukeavat 13.-15. toukokuuta eli kaksi viikkoa viimekeväistä myähemmin. Lunta jää vielä jäitten jälkeenkin, sanoi Heikkinen.


Puuveneen omistajille Heikkisellä on pikku varoitus,
sillä kunnon veneen tervausilmoja ei tänä keväänä ole kuin muutama päivä:

- Poutapäiviä kun ei hyvin monta tule olemaan, niin veneen tervaaminen on kiire tehdä silloin kun on pouta.


Muista merkeistä Heikkinen toteaa, että kun routaa ei ole juuri lainkaan ja lumikin on melko haperoa,
niin se sulaessaan imeytyy maahan ja isolta tulvilta vältytään tänä keväänä.

- Minä kyllä veikkaan jo nyt, että ensi kesästä tulee vielä viime kesäistä kuivempi. Sataa kyllä vähäsen, mutta se haihtuu ilmaan. Lämmintä ja myrskyä tulee olemaan ensi kesänä. Myrsky tulee olemaan yksi ensi kesän vitsaus, toteaa Heikkinen.


Kesän sään Heikkinen lupaa julkistaa kokonaan toukokuun alussa.
Pienenä vinkkinä hän naurahtaa, että ihan edes ei uskalla niitä lämpäpykäliä ääneen sanoa,
mitä kesällä tulee olemaan. (35 astetta) Juhannuksen jälkeen sataa kyllä vettä,
mutta se haihtuu ja imeytyy. Pohjavesi on ainakin metri 60-70 senttiä alhaalla

- Vaikka sataisi kolme kuukautta vettä kesällä, se ei nouse normaaliksi, se on niin kuiva tuo maa. Siinä tulee kyllä olemaan melkoinen pulma, jolla vesipula on nyt. Kyllähän se hulliveen aikana tulee kaivoon vettä.